woensdag 26 januari 2011

Sterren dansen op het ijs

Er is een tijd geweest dat twee Nederlandse kunstrijdsters aan de wereldtop stonden, Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel. De enorme populariteit dankte het duo aan de opkomst van de televisie als nieuw medium. Wie nog geen tv had keek bij buren of in de etalages van tv-winkels naar de golvende sprongen en sierlijke pirouettes van deze twee Hollandse ‘queens’ op het ijs. Zij zorgden in de jaren zestig voor een nationale schaatskoorts en waren een voorbeeld voor vele meisjes.

Maar ook de laatste jaren is schaatsen weer helemaal ‘hot’, dankzij programma’s als Sterren Dansen op het IJs. Nog twee nachtjes slapen, vrijdagavond om 20.30 uur om precies te zijn start op SBS 6 alweer het vierde seizoen van dit populaire programma met bekende kandidaten als Danny de Munk, Monique Smit en Inge de Bruijn.
Ben jij ook zo dol op schaatsen? Wat vind je eigenlijk van al die tv-hypes, die elkaar steeds sneller opvolgen en waarbij heel Nederland aan de buis gekluisterd lijkt? Vertel het ons!

Wil je meer weten over de lokale geschiedenis van Oss? Kijk dan ook eens op de online geschiedenisboekjes.

Foto: De meisjes boven op de foto kwamen vermoedelijk uit Haarlem, maar waren in 1957 geƫmigreerd naar de Verenigde Staten. Hier logeerden ze een paar weken bij hun oom en tante in Oss en gingen ze een middagje schaatsen in de overdekte schaatsbaan in 's-Hertogenbosch.

Geen opmerkingen: