woensdag 2 februari 2011

Stilte a.u.b.! Cito


Sinds gisteren buigen weer meer dan 170.000 achtste-groepers hun hoofd over de Cito-toets. Gisteren, vandaag en morgen krijgen de kids zo'n 300 vragen voorgeschoteld op het gebied van taal, rekenen/wiskunde, studievaardigheden en wereldoriëntatie. Samen met het advies van de school zou deze objectieve toets een oordeel moeten geven over de toekomst van de leerling.

"Mwah, op tijd naar bed en niet vergeten kauwgom mee te nemen (want da's goed voor de concentratie!)", aldus een Brabantse puber in spe." Oké, het helpt natuurlijk wel als je een beetje vertrouwen hebt in je eigen kracht. Maar gelukkig is na donderdag de stress weer voorbij en kan de achtstegroeper zich richten op het échte werk: het schoolverlaterskamp en de musical. Voor ouders begint dan pas het circus: wachten op de uitslag en maar hopen dat je kind wordt aangenomen op de school van zijn/haar keuze...

De Citotoets bestaat inmiddels alweer 45 jaar. Op vier ochtenden in maart en april 1966 braken zesduizend Amsterdamse zesdeklassers hun brein over de 275 vragen van de 'Amsterdamse Schooltoets', wat later de Citotoets werd. Netjes kleurden ze de bij iedere vraag met een potlood één van de vier vakjes op hun antwoordblad zwart. Een IBM-computer controleerde na afloop de antwoorden. Makkelijk zat!
Eigenlijk was het tot in de jaren zestig heel normaal dat het hoofd van de school je schoolkeuze bepaalde. Of dat advies altijd klopte, blijft natuurlijk de vraag. Ook andere factoren dan het leervermogen werden zwaar meegewogen. In 1965 kwam er dus op aanraden van de toenmalige regering een tweede meetinstrument: een toets. De gemeente Amsterdam klopte hiervoor aan bij psycholoog Adriaan de Groot. Deze had veel (internationale) ervaring met het meten van leerprestaties. Hij introduceerde - de in Nederland nog onbekende - meerkeuzevraag. Deze meerkeuzetoetsen werd voor het eerst in het voorjaar van 1966 afgenomen. In 1968 neemt het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito) de landelijke basisschooltoetsen over.

Hoe kijk jij terug op jouw Citotoets? Kun je je daar nog veel van herinneren? Weet je misschien nog leuke anekdotes hierover of was het gewoon een nare ervaring? Het BHIC is erg benieuwd naar je verhaal, laat het ons weten!



Foto's: Doorkijkje naar ploeterende kinderen die bezig zijn met hun toets (foto: Reformatorisch Dagblad), Professor Adriaan de Groot, de grondlegger van de Citotoets




















Geen opmerkingen: