woensdag 23 maart 2011

'Onze' Grada is niet meer...


Soms kom je heel bijzondere mensen tegen, parels! Als ze er niet meer zijn, merk je des te meer hoe groot de leegte is die zij achterlaten. Niet alleen binnen hun familie, maar ook in de hele gemeenschap en verder. Zo iemand was Gerarda van Sonsbeek-de Jong, voor iedereen ‘Grada’. Met haar overlijden gaat een belangrijk deel van de herinneringen aan het oude Lith verloren.

Grada was dan misschien al wel op leeftijd (92), maar met haar rollator kwam ze overal en vertelde ze vol overgave over haar geboorteplaats Lith. Het stond haar nog allemaal helder voor de geest: wie de onderwijzer was van de Lithse school, waar vroeger de Edah-winkel van de weduwe Van Heck lag, wie Hannus de Poot was en met wie hij getrouwd was… Eigenlijk kende Lith geen geheimen voor haar.

Toen het BHIC twee jaar geleden een zevental historische vertelavonden in café Hertog Jan in Lith organiseerde, was Grada er ook. “Natuurlijk kom ik”, was haar eerste telefonische reactie en ze liet geen enkele avond verstek gaan. Met liefde verraste ze ons op mooie anekdotes en verhalen die anderen ook weer op aardige herinneringen brachten. Zo kwam ze anderhalf jaar geleden op het idee om samen met haar dochter Gerda een gedetailleerde beschrijving te maken van het oude Lith: wandeling met Grada. Velen zijn haar hier dankbaar voor, niet op de laatste plaats het BHIC. Wát was ze betrokken bij de Lithse gemeenschap! Het lintje als Lid in de Orde van Oranje-Nassau, dat ze nu bijna een jaar geleden kreeg, kwam bij haar dan ook zeer goed terecht.

Het BHIC koestert mensen met zo’n scherp geheugen als Grada, zij alleen kunnen herinneringen aan de mensen in hun woonplaats vastleggen en zo de lokale geschiedenis voor latere generaties bewaren.
Het BHIC zal deze bovenal lieve en bijdehante dame met een ongelooflijke kennis van het oude Lith bijzonder gaan missen en met ons de hele Lithse gemeenschap!
Wij wensen haar familie veel sterkte toe.


Foto: Het huis op de voorgrond is het café van Wimke van Eldijk. Naar beneden loopt een voetpad naar de Lithse Bol. De foto is gemaakt in Lith in 1926, Grada was toen pas acht jaar.

Geen opmerkingen: