vrijdag 1 april 2011

Ben Saunders gaat halfvasten

Het is bijna halfvasten: de vierde zondag in de veertigdaagse periode na carnaval. Maar op één plek duurt dit wel drie dagen: in Zeeland. Want daar staat halfvasten gelijk aan één groot feest met onder andere Ben Saunders.

Het had maar weinig gescheeld of het feest in Zeeland had er heel anders uitgezien. Na bijna veertig jaar was de halfvastenoptocht bijna verdwenen. Maar de kartrekkers hebben dit weten te voorkomen en hebben het feest nieuw leven in geblazen. 

Onder de leiding van Stichting Halfvastenfeesten is de optocht behouden en uitgebreid met een driedaags feestweekend voor jong en oud. Bovendien zit er een sociaal aspect aan het feest, zoals een circusvoorstelling voor de Landerdse schooljeugd of een optreden van Frans Bauer voor ouderen en mensen met een beperking. 

Het feest in Zeeland heeft heel wat tegenslag doorstaan. Een storm in 2008 richtte flinke schade aan, en vorig jaar waaide de imposante tent om. Maar de organisatie laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en weet zoveel handen bijelkaar te krijgen om het feest toch door te laten gaan.


Op de site van het BHIC vind je meer over het Zeelandse Hoogfeest.

Het vieren van halfvasten is trouwens niet voorbehouden aan Zeeland. Aan de oude advertentie hier helemaal bovenaan zien we trouwens dat dit moment wel vaker werd aangegrepen om een feestje te vieren: even de teugels laten vieren tijdens de magere vastenperiode.Geen opmerkingen: