woensdag 30 maart 2011

Help! De Bende van Oss is terug?!?


Als je in het centrum van Ravenstein woont, kun je er niet omheen: de filmopnames van de roemruchte Bende van Oss zijn van start gegaan. Afgelopen weekend was niet Oss maar Ravenstein het decor voor de opnames, omdat er in Oss de laatste decennia te veel gesloopt is.

Het BHIC was er bij en keek ernaar: dravende paarden door de straten, ‘boeven’ die in jaren dertig kapsels de marechaussee uitdaagden met wilde gebaren en geschreeuw… En natuurlijk ook regisseur André van Duren, die alles nauwkeurig in de gaten hield en zijn crew uitvoerig briefde.
Dagen is er gewerkt om Ravenstein om te toveren tot een jaren dertig stad. Zo werd het straatbeeld voorzien van een verloederde ‘make-over’. Daar hadden de filmproducenten geen moeite mee, in no time werd er een lading zand uitgestrooid over het straatdek. Ook de huizen moesten er aan geloven: er werden houten planken ‘stoer’ tegen ramen getimmerd en huizen werden voorzien van krakkemikkige panelen (het zal je huis maar wezen!). Een oude benzinepomp werd pontificaal voor een woning geplaatst. Dát waren nog eens tijden!

De film van deze bende die Oss in de jaren ’30 terroriseerde gaat in september 2011 in de Nederlandse bioscoop in première, met in de hoofdrol Sylvia Hoeks. Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Frank Lammers, Theo Maassen, Marcel Musters en Daan Schuurmans.

Het BHIC gunt je uiteraard graag een blik achter de schermen! Kijk dus naar de speciale fotoreportage op Flickr. Interesse in de historie van deze bende? Ga dan eens naar een paar verhalen over deze bende op onze site.
Foto: In 1934 zet de overheid na een moorddadige roofoverval op twee oude broers in Oijen een extra detachement marechaussee in Oss. Als de marechaussee eindelijk een dader aan het praten krijgt, kunnen een groot aantal misdrijven opgelost worden. Koningin Wilhelmina vond de prestaties van deze heren buitengewoon goed en deelde persoonlijk onderscheidingen uit. Op deze foto huldigt procureur-generaal Speyart van Woerden de marechaussee voor het oprollen van de Osse Bende. De manschappen worden op de binnenplaats van de kazerne aan de Hescheweg toegesproken (Collectie: Stadsarchief Oss, 1935)

Geen opmerkingen: