vrijdag 1 april 2011

Waar komt jouw geboorteakte terecht?

Waar jouw geboorteakte uiteindelijk terecht komt (als je in Brabant bent geboren)? Bij het Brabants Historisch Informatie Centrum natuurlijk! Net zoals die van Vincent van Gogh om maar iemand te noemen. De aanleiding om hierbij stil te staan, is het feit dat de Burgerlijke Stand tweehonderd jaar bestaat.

Na invoering van de Franse wetten worden sindsdien ook in Nederland de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven - geboorte, huwelijk en overlijden – in akten vastgelegd. Voor het BHIC een mooie aanleiding daarbij stil te staan. Via dit weblog schrijft onze medewerker Martien Veekens de hele maand april over bijzondere akten die bij het BHIC zijn te vinden. Over geboorteakten van Bekende Brabanders bijvoorbeeld maar ook over mensen die onder een schuilnaam in akten zijn terug te vinden en over andere curiosa.


Martien (hier links op de foto) werkt sinds 1990 bij het BHIC en krijgt op de genealogische studiezaal heel wat akten onder ogen. Gemiddeld vijftig akten op een dag, oftewel tweehonderd akten in de week en dus zo’n achtduizend in het jaar… Kortom, daar zijn heel wat krenten uit de pap te halen! Lees, kijk en reageer!

Geen opmerkingen: