vrijdag 22 april 2011

Zomaar een maandje ouder...

Huwelijksakte Matthijs van der Weijst en Antonetta van Stralen...
Volgens de huwelijksakte van Matthijs van der Weijst en Antonetta van Stralen op 20 juli 1874 zou de 34-jarige landbouwster Antonetta geboren zijn te Schijndel ‘den vierden der maand Januari een duizend acht honderd en veertig’. Een vraag daarover gericht aan het Brabants Historisch Informatie Centrum ‘gaf ons het nakijken’.

...geboorteakte Antonetta
De datum 4 januari 1840 had de ambtenaar van de burgerlijke stand letterlijk overgenomen uit de geboortakte te Schijndel van 4 februari 1840 (akte 13), waar betreffende Antonetta staat ingeschreven als ‘geboren op dingsdag den vierden der maand Januarij een duizend acht honderd en veertig om twee ure des morgens’.

De vermelding ‘dingsdag’ bevestigde de vergissing die de ambtenaar bij het inschrijven van de geboorte had gemaakt. Vier januari 1840 viel immers op een zaterdag. Daarentegen viel 4 februari 1840 wel op een dinsdag en was daarmee dus de dag waarop Antonetta feitelijk haar werkelijke verjaardag mocht vieren.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Als ze niet in januari maar in februari is geboren is ze dus een maand jonger, niet ouder.

BHIC zei

@Roy: Scherp gelezen. ;-) Maar het ligt er maar net aan waar je de titel aan laat refereren. In ons geval gaat die titel uit van de huwelijksakte, waarin de dame in kwestie "zomaar een maandje ouder" wordt voorgesteld dan ze daadwerkelijk is.