woensdag 25 mei 2011

Allemaal aan de wandel


Je kunt ze dezer dagen bijna overal tegenkomen: drommen mensen die deelnemen aan de avondvierdaagse. In ons archief vind je gek genoeg niet zo heel veel terug over dit evenement. Help jij mee deze historische informatie aan te vullen? 

De eerste keer dat mensen zo gezamenlijk de straat op gingen, gebeurde aan het begin van de vorige eeuw op initiatief van de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBLO). Deze bond organiseerde deze zogeheten wandelmarsen. In de oorlogsjaren werden ze verboden omdat ze werden beschouwd als samenscholing tegen de bezetters.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door gemeentes en lokale wandelverenigingen nieuw leven in geblazen. Inmiddels kent bijna iedere plaats in Nederland dit evenement. Vaak is er veel jeugd bij te zien omdat scholen deelname hieraan stimuleren.

Liep je zelf ook mee? Wat zijn je herinneringen hieraan? Weet jij toevallig of deze foto in Geffen ook over een avondvierdaagse gaat? Vertel ons meer hierover; we zijn benieuwd!

Foto boven: Beschrijving van kinderen van Heilig Hartparochie tijdens de Avondvierdaagse op de Loonse Baan in Vught, rond 1950-1952.

Geen opmerkingen: