woensdag 1 juni 2011

Met je blote voeten in het gras

Dauwtrappen betekent ook genieten van de ochtendzang van vroege vogels...
Morgen is het Hemelvaart. Tegenwoordig wordt deze dag ook vaak geassocieerd met dauwtrappen. Veel mensen gaan er dan vroeg op uit en maken een wandeling in de natuur of gaan een eindje fietsen.

Dit dauwtrappen voert trouwens terug op een gebruik uit een ver verleden. Mensen stonden toen op Hemelvaartsdag om drie uur 's nachts op, wandelden met hun blote voeten door het gras, dansten en zongen. Van dit ritueel zou een magische en genezende werking uitgaan…

Gerard (Graad) Pijnenburg bij de bierpomp. Hij was de eerste
biertapper van Esch, daarvoor gevraagd door burgemeester Smits, Esch 1965

Ook in het Brabantse dorp Esch (gemeente Haaren) zitten ze op Hemelvaartsdag niet stil. Niet dat ze dan aan dauwtrappen doen! Nee, morgen vindt daar weer het jaarlijkse Essche Bierpompfeest plaats. Alle nieuwe inwoners worden dan in aanwezigheid van de burgemeester van Haaren, de heer Frans Ronnes, feestelijk ingehaald tijdens een gezellig dorpsfeest. Ze krijgen een lunch aangeboden in dorpshuis De Es en een bierpul, die door de onbezoldigd biertapper gevuld wordt aan de dorpspomp. Onder het genot van dit “gerstennat” volgt een programma vol met kennismakingsmomenten. Het hele dorp doet mee!

Wil je het fijne weten over dit Essche Bierpompfeest? Ga dan ook eens naar onze BHIC-site. Daar vind je trouwens ook veel andere verhalen en foto’s van en over Esch.

Romeinse grafvondst: een beeld van Bacchus met sater en panter, uit een stuk barnsteen gesneden. Het origineel staat in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. Een replica gemaakt door kunstenaar Nico van Leest staat op de bierpomp in het centrum van Esch.

Geen opmerkingen: