vrijdag 3 juni 2011

Schaven en kloppen


Op bezoek in de ambachtsschool van Veghel, en wel bij de afdeling timmeren. Om ons heen zijn jongens in overall ijverig aan het schaven en kloppen. Op het bord staan de opdrachten, in drie dimensies getekend. De leraar staat voor in het lokaal. Hij lijkt een beetje van onderuit de camera te observeren. Ook enkele jongens kijken een beetje stiekem die kant uit. Ook al luidde de opdracht: doorwerken en doen alsof er niets aan de hand is. Dat kon ook, want de fotograaf heeft niet met een flitslamp gewerkt, zodat er niemand hoefde te schrikken.

De foto is genomen in de jaren ’50, dat is duidelijk te zien aan de kapsels van de jongens. Maar zouden de timmerlessen tegenwoordig nog steeds zo worden gegeven, of zou er veel veranderd zijn? Te denken valt aan beschermbrillen, digitale schoolborden enz. Trouwens, ook de vrouwelijke leerlingen schitteren hier door afwezigheid. Hoe zou dat nu eigenlijk zijn?

Kun jij ons hier misschien meer over vertellen? Ben je bijvoorbeeld zelf leerling(e) geweest op een LTS of ambachtsschool of heb je al een lange carrière achter de rug in de bouwsector? 

Foto: Met veel enthousiasme en inzet werken deze Veghelse jongens aan hun opdracht.

Geen opmerkingen: