woensdag 8 juni 2011

Valse start


Begin jaren ’60 had de internationale voedingsgigant Mars voor zijn Nederlandse vestiging zijn oog laten vallen op Veghel. Voorjaar 1963 zou in het gloednieuwe bedrijf de productie starten. Echter, op 29 januari 1963 weerklonk in Veghel het geloei van sirenes: de Mars stond in brand! Vele tientallen brandweerlieden moeten zijn ingeschakeld om de fabriek te redden, maar tevergeefs. Meer dan een hoop verwrongen staal bleef er niet over. Ondanks deze “valse start” is Mars in Veghel gebleven. Was je erbij op die 29e januari 1963? Als brandweerman of als kijker? Of had je misschien al zicht op een baan bij Mars? We zijn erg benieuwd naar je reactie!

Wil je meer weten over Veghel? Dan zijn de online geschiedenisboekjes die het BHIC gemaakt heeft voor de inwoners van Veghel misschien ook een aanrader! Je vindt er veel foto's en verhalen.
2 opmerkingen:

Anoniem zei

ha nee ik persoonlijk was er niet bij.
Wel herinner ik mij het verhaal van mijn vader. Hij was metselaar en heeft mars mee opgebouwt. Het gebouw dan hé.
Komt hij op een dag thuis en vertelde aan ons. Zo ik heb voorlopig werk genoeg. Want alles wat wij er neer gezet hebben is vandaag ál weer afgebrand.
Dus kregen wij als kinderen in geuren en kleuren te horen wat er die dag gebeurd was.
Wat ik mij ook mee te kunnen herinneren is dat mars ook éigen brandweer auto's had. Maar dat die in de brand stonden en hun er niet bij konden?? Maar of dat klopt weet ik niet meer.
Ik was toen 10 jaar oud.

BHIC zei

Als jong kind van 10 jaar moet dit verhaal van je vader wel veel indruk op je hebben gemaakt. Mars is een groot bedrijf, dus het zou inderdaad goed kunnen dat Mars eigen brandweerauto's had. Het blijft natuurlijk een beetje gissen hoe die brand zo snel kon uitbreken... Weet jij daar iets meer van misschien en heeft je vader inderdaad nog lang bij Mars gewerkt om het gebouw mee te helpen opknappen?

Bedankt voor deze waardevolle aanvullingen!