maandag 6 juni 2011

Vader en kinderen tegelijk in huwelijksboot


Voor de eerste keer diende de Citadel in Den Bosch - één van de onderkomens van het BHIC - vorige week als trouwdecor. En tuurlijk zei het echtpaar ja! In het archief vinden we in 1950 in Sint-Anthonis een heel bijzonder huwelijk: dan trouwt vader Vloet, tegelijk met zijn drie kinderen. Huh?

Er zal bruiloft gevierd worden met zoveel klank en kleur dat latere geslachten er nog over zullen praten”, schrijft de krant Oost-Brabant. Het is dan ook een opmerkelijk verhaal. De 58-jarige weduwnaar Sjef Vloet trouwt met de 54-jarige weduwe Van Uden, geboren Petronella Klomp. Zijn 32-jarige dochter Nella huwt de 31-jarige landbouwerszoon Piet Vloet (geen familie).

Met z'n allen op de foto
De 29-jarige Gerrit, die zijn vader helpt in een expeditiebedrijf en vrachtdienst, treedt in het huwelijk met de 24-jarige Riek Bergmans uit Oploo. “Dan blijf ik alleen over”, moet de 27-jarige zoon Theo hebben gezegd. “Dan trouwde gij ok mar”, antwoordde zijn vader. Theo had toch al verkering met de 24-jarige Berrie Olislagers uit Hank. En zo werd er “een schoon’ opruiming” gehouden, vat Sjef samen.
De krant richt zich vooral op deze “ouwe” Sjef – een joviale grappenmaker - die zijn hele leven “knoerhard heeft gewerkt en als eenvoudig voerman mee ’n kwaai en mager perd begonnen is”. Inmiddels baat hij herberg annex feestzaal Wilhelmina uit. Vooral met de kermis in de eerste week van juli het drukst bezochte ontspanningsoord van het dorp. Na het huwelijk neemt dochter Nella de zaak over en trouwt Sjef in bij zijn bruid die een ‘keurige kapperssalon’ heeft.

De officiële trouwfoto van de hele familie Vloet
De gebeurtenis zet het dorp behoorlijk op z’n kop. Vanzelfsprekend is er een serenade van harmonie St. Cecilia, voltrekt de burgemeester het viervoudig burgerlijk huwelijk en is de kerk overvol. Maar de honderden bruiloftgasten zijn voor de rijkspolitie ook aanleiding extra versterking aan te vragen. De krant meldt niet of deze extra agenten ook daadwerkelijk in actie zijn gekomen.


Geen opmerkingen: