woensdag 13 juli 2011

September: 'BHIC' maand!


Op het gebied van cultuurhistorie en infotainment laat Den Bosch, maar vooral de Citadel zich in september van zijn beste kanten zien. Op vrijdag 16 september barst Maritiem ’s-Hertogenbosch los met een openingsceremonie gevolgd door een spectaculair openingsconcert op het hoofdpodium voor de Citadel door niemand minder dan Karin Bloemen. Een week eerder vindt Open Monumentendag plaats. Het BHIC dat in de Citadel gehuisvest is, opent tijdens beide evenementen de poorten van zijn zeventiende-eeuwse Citadel.

Tijdens Open Monumentendag en Maritiem ’s-Hertogenbosch krijg je de kans om kennis te maken met een van de nieuwste aanwinsten van het BHIC!: De Brabantse Waterkaart, “Noord-Brabant van Aa tot Zoom”, een online “waterkaart” die de hele provincie Noord-Brabant bestrijkt. Het is een virtuele ontmoetingsplek rondom het thema water met veel aandacht voor watergerelateerde objecten zoals watermolens en –torens, bruggen/veren, sluizen, en thema’s zoals verdienen met water, lijden door water, verdedigen met water.

Daarnaast is er die dagen in het BHIC een doorlopende ‘collage’ van films over water, zoals over de Beerse Maas en bijvoorbeeld ’s-Hertogenbosch Waterstad.

In het kader van het thema van Open Monumentendag ‘Nieuw gebruik – Oud gebouw’ vindt er in het BHIC een doorlopende fotopresentatie plaats: de Citadel in zijn oorspronkelijke functie als kazerne, tijdens restauratiewerkzaamheden en het tegenwoordige gebruik van het gebouw.

Ook de expositie ‘Panorama op ’s-Hertogenbosch’ in het BHIC is een aanrader! Deze tentoonstelling bestaat uit een selectie bijzondere panoramafoto’s uit de collectie van het Stadsarchief ’s-Hertogenbosch. De opnamen dateren uit de periode van ca. 1890 tot 1940 en geven een boeiende kijk op de veranderende skyline en straatbeelden van de hertogstad.

Interesse? Kijk dan hier voor de openingstijden en uitgebreide informatie.

Zeg bloglezer, jij bent er dan toch ook?

Gezellige drukte tijdens Maritiem 's-Hertogenbosch 2009

Foto boven: De Beerse Maas tijdens de overstroming van Brabant en Gelderland in 1925-1926.

Geen opmerkingen: