vrijdag 15 juli 2011

Eikenprocessierups kriebelde in 1812 al

...deel uit het besluit van 1812...
Je zou het door het herfstachtige weer van de afgelopen dagen wellicht niet denken maar dit zijn de topmaanden voor de eikenprocessierups. Nadat in eind april, begin mei de eitjes zijn uitgekomen, waaien de haartjes van de rups vooral in juni en juli in grote getalen rond. Wie denkt dat dit iets is van de laatste tijd, komt bedrogen uit. Ook in 1812 werden er al maatregelen genomen.

Een trouwe bezoeker wees ons op een besluit uit 1812 van de prefecture des Bouches du Rhin (toegangsnummer 16, inventarisnummer 1588). Deze zogeheten rijksbaron Fremin de Beaumont heeft het over de "dringende noodzaakelijkheid van het zuiveren der rupsen uit alle de boomen; dat de beste tijd voor die verrigting het oogenblik is waar in die insekten zich nog in hare gewebben bevindende."

Er volgt een lijst met zes artikelen waaraan mensen moeten voldoen om de rupsen te verwijderen. Doen ze dat niet, dan wacht ze een boete van vijf francs.


Maken we een sprongetje in de tijd. Op de foto hierboven zijn we beland in de jaren veertig van de vorige eeuw. Op de weg van Sint Anthonis naar Elsendorp, om precies te zijn. Vooraan links staat kantonnier Piet Lucassen die aan het snoeien is in verband met een rupsenplaag. Grote kans dat het ook om de eikenprocessierups gaat. De familie Hendriks (dochters Nel en Dina, moeder en vader Willem) kijken van een afstandje toe.

Ook wel eens de eikenprocessierups in het archief tegengekomen? Laat het ons weten! Ook voor andere opmerkelijke of herkenbare zaken zijn we te porren...

Geen opmerkingen: