maandag 1 augustus 2011

Hoe wij als kinderen in een weeshuis kwamen

Behalve op oude documenten zijn we bij het BHIC ook erg zuinig op mooie verhalen. Een verhaal dat Riekie Gijzen ons stuurde is een verhaal dat diepe indruk heeft gemaakt. Lees maar eens mee.

"Dit is het verhaal van het keiharde leven van Kees en Martha Gijzen. Aan het begin van de vorige eeuw vormen zij een jong gezin met zes kleine kinderen. Totdat het noodlot toeslaat en Kees en Martha, binnen een jaar, na elkaar overlijden. De meeste kinderen groeien op in een weeshuis.

Ze zijn jong als ze in het huwelijksbootje stappen. Martha van den Oever, dochter van Johan en Johanna Martha van den Oever uit Veghel, is achttien jaar. Kees Gijzen, zoon van Johannes Gijzen en Mariz Konings, wordt die dag 25 jaar. Ze trouwen op 4 september 1920.

Na hun trouwen trekken ze bij de ouders van Martha in, in een huisje in Mill. Daar wordt hun eerste kindje Anneke geboren. Kees is dan al op zoek naar een huis in Breda. Hij vindt een onderkomen in Prinsenhage. Kees en Martha verhuizen terwijl de kleine Anneke bij haar grootouders in Mill blijft.

Kees pakt al het werk aan dat hij kan krijgen: van grondwerk tot weer werken in de buurt van Mill. Hij doet het allemaal om die ene droom waar te maken: een eigen bakkerswinkel. Voor Martha is het geen makkelijke tijd. Haar dochtertje is ver weg bij haar grootouders en Kees is veel op pad.

Maar dan wordt tot ieders vreugde op 22 februari 1922 hun dochter Rietje geboren. Iedere vrijdag wacht Martha met haar dochtertje op Kees. Al snel komt er weer een kindje: op 21 juni 1923 wordt Jantje - mijn vader - geboren. Er volgende nog drie kinderen: Doortje op 19 januari 1926, Marijntje Rinus op 10 januari 1928 en Nelleke op 14 mei 1929.

Kees heeft inmiddels werk gevonden bij Etna waar emaille met de mond wordt geblazen. Gevaarlijk werk omdat je daar 'bloedvergif' van kan krijgen. Het noodlot slaat toe in 1930. Kees wordt ziek en krijgt bloedvergiftiging. Hij sterft op 35-jarige leeftijd op 6 augustus 1930, na een kort leven van hard werken.

Martha blijft ontroostbaar achter met vijf kindjes, in de leeftijd van negen tot één jaar. Zonder pensioen of andere ondersteuning om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij kan het verlies van Kees niet bevatten en blijft gewoontegetrouw 's avonds vaak op Kees staan wachten. Tot de dag dat zij longontsteking krijgt. Zeven maanden na haar man overlijdt Martha op 30 maart 1931, dertig jaar oud.

De kinderen worden op verschillende plekken ondergebracht. Anneke blijft in Mill. Drie anderen gaan naar St. Annaweeshuis, Rietje naar het St. Luciaweeshuis en Jantje naar Huibergen. Daar is later Rinus bij gekomen. Van een gezin is geen sprake meer; na het verlies van hun ouders vervreemden de kinderen van elkaar."

Geen opmerkingen: