maandag 29 augustus 2011

Negentien jaar en gesneuveld in Oeffelt


Is een oorlogskerkhof al erg indrukwekkend door de uitgestrekte velden vol witte kruizen, het wordt nog aangrijpender als je de leeftijden van de gesneuvelden ziet. Ook Oeffelt kent een dergelijke tragische geschiedenis met jonge slachtoffers. Een monument bij de molen zorgt ervoor dat zij niet worden vergeten.

Op 22 juni 1943 stortte een Lancaster van Royal Air Force neer in Oeffelt. De zeven bemanningsleden kwamen door ontploffing van het vliegtuig om het leven. Om dit niet te vergeten, is tien jaar terug een oorlogsmonument geplaatst.

Het 'Lancaster-monument' is een gemetselde zuil van twee meter hoog, bekroond met een vliegtuigpropeller. Op de zuil is een marmeren plaquette waarop de namen en leeftijden van de gesneuvelde militairen staan. De leeftijden spreken boekdelen: de jongste twee zijn negentien, de oudste van de club 28 jaar. Het monument is geplaatst in het parkje bij molen 'De Vooruitgang' aan de Molenstraat te Oeffelt.

Wat niet iedereen weet, is dat het monument van de tekentafel komt van Theo van Bergen, in Oeffelt vooral bekend als molenaar. Theo heeft na jarenlang hard werken de molen De Vooruitgang in Oeffelt nieuw leven ingeblazen maar is - helemaal los daarvan - ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het monument.


O ja, daarnaast is Theo óók al jarenlang een vrijwillige kracht bij het BHIC in Grave. Over veelzijdig gesproken.

Foto boven: het oorlogskerkhof in Uden

Foto onder: Theo van Bergen

Geen opmerkingen: