woensdag 31 augustus 2011

Pastoor weigert laatste sacramenten


Alweer zo’n geval zoals in Liempde onlangs? Het leek erop, al ging het niet om de weigering van een kerkelijke uitvaart vanwege euthanasie. Ditmaal betrof het een ernstig zieke vrouw die haar einde voelde naderen. Maar de pastoor weigerde haar de laatste sacramenten der stervenden, omdat zij volgens hem “de vrouw was van een duivelsaanbidder”. Wacht even, leven we niet anno 2011? Jawel, maar Openluchttheater De Kersouwe in Heeswijk staat deze zomer in het teken van de Bokkenrijders, geplaatst in de tijd rond 1780.

Vrijdagavond 26 augustus maakte ik samen met mijn dochter en nog 1498 andere mensen een tijdreis naar het einde van de 18e eeuw. Voor ons lag een dorp, compleet met bewoners, paarden, ganzen, kerk (met orgel en koor!), kroeg, molen en beek. Een egocentrische barones zwaaide er de scepter en leefde uitbundig van de zuurverdiende belastingcentjes van de straatarme dorpsbewoners. Zij werd daarin gesteund door de schout, diens rakkers en de pastoor. De verhoudingen kwamen op scherp te staan door de overvallen van de bokkenrijders. Hun hoofdman beleed met de mond zijn afkeer van de adellijke en kerkelijke elite, maar in de praktijk werden vooral de dorpelingen de dupe. Zij kwamen klem te zitten tussen de bokkenrijders en het wereldlijk en kerkelijk gezag. De pastoor plaatste de bokkenrijders buiten de samenleving door hen te beschuldigen van duivelsaanbidding. In zijn visie waren de meeste dorpelingen geen haar beter, zodat ook tegen hen bruut mocht worden opgetreden. Ook hier dus een dienaar van de kerk die niet de kant koos van zijn parochianen!

Geen wonder dat ik moest denken aan “Liempde”. En ik niet alleen, want op het moment dat de pastoor zijn weigering motiveerde, ging er een soort ‘wave’ door het publiek. En na afloop hoorde ik her en der de plaatsnaam Liempde noemen. Zelf zag ik tijdens dit schitterende openluchtspel nog een andere relatie met de actualiteit: de Talibaan in Afghanistan. De wijze waarop de schout en zijn rakkers huishielden in het dorp, deed sterk denken aan het optreden van Amerikaanse troepen in Afghaanse dorpen.

Zomaar wat mijmeringen naar aanleiding van een toch wel mooie avond in De Kersouwe….

Henk Buijks
Regiohistoricus van het BHIC

p.s.: Interesse? Er zijn nog twee voorstellingen van 'Bokkenrijders de nacht in' in het Openluchttheater De Kersouwe in Heeswijk: Op vrijdag 2 september een avondvoorstelling (20.30 - ca 23.00 uur) en op zondag 4 september een middagvoorstelling (14.30 - ca 17.00 uur).Foto: Het publiek beleefde spannende en angstige momenten in de voorstelling 'Bokkenrijders de nacht in'. (Henk Buijks, BHIC).

Geen opmerkingen: