vrijdag 30 september 2011

Onafhankelijke rechtspraak, dankzij Napoleon


Reden voor een feestje want de rechterlijke macht bestaat tweehonderd jaar. Napoleon voert de Franse wetgeving in 1811 in Nederland in. Hoe zeer tijden ook veranderen; conflicten zijn er altijd geweest. In die gevallen zoeken mensen naar iemand die recht kan spreken.

Hanneke
Nadat Napoleon Nederland heeft ingelijfd, wordt op 1 maart 1811 de Franse wetgeving ingevoerd. Een essentieel onderdeel daarvan is de scheiding der machten. De rechtspraak moet onafhankelijk en onpartijdig zijn. De wetgever, de bestuurder en de rechter hebben vanaf dat moment allemaal een aparte taak.

Annemarie
In oktober staan we op ons blog op verschillende manieren stil bij het jubileum van de rechterlijke macht. Het BHIC heeft namelijk dozen vol strafdossiers en faillissementen en allerlei andere zaken waarbij de rechterlijke macht een rol speelt.

Mariët
Onze collega's van de studiezaal - Annemarie, Hanneke en Mariët - laten deze stukken bijna dagelijks door hun handen gaan. Een selectie van de meest opvallende, leukste of opmerkelijkste gevallen komen in oktober aan bod in Brabant Bekijken. Van onschuldige schaapsherder tot koelbloedige moordenaar: drie keer in de week een ander intrigerend verhaal... Hou ons in de gaten!

Geen opmerkingen: