maandag 24 oktober 2011

Tarwebloem als smokkelwaar


Bij smokkel denk je niet direct aan tarwebloem. Althans, niet in 2011. Maar in 1916 ligt dat toch weer net iets anders. Een kijkje in de stukken van de rechtbank in Breda.

Ze zijn met z'n drieen. Cornelis de Backer, Petrus Sluijts en Petrus Dons zijn alledrie arbeider en wonen aan de Bosschestraat in Woensdrecht. Niet zo ver van de Belgische grens waar de Eerste Wereldoorlog in alle hevigheid woedt. Omdat de "werkzaamheden slap waren" - zo verklaren zij later - komen zij op het snode plan om zakken tarwebloem naar Belgie te smokkelen om zo hun inkomsten op te krikken.

Een flinke klus want ieder draagt een zak van 15 kilogram tarwebloem. Gebukt onder deze flinke last proberen zij "buiten openbare wegen en voetpaden om, door een perceel dennenbosch" de Belse grens te bereiken. Maar 2 kilometer daar vandaan worden ze in hun kraag gevat door de rijkswachter en zijn hulp ("onbezoldigd rijkswachter").

Dat betekent het einde van hun missie. Ze worden schuldig verklaard aan: poging tot uitvoer van een product afkomstig van tarwe. Geen geldboete maar twee weken brommen voor de drie mannen.

Geen opmerkingen: