vrijdag 28 oktober 2011

Prijsvraag! Wie weet de juiste straf?

Na een maand vol blogs over 200 jaar rechterlijke macht heb jij - als lezer - wel enig inzicht hoe het er in deze afgelopen twee eeuwen qua straffen aan toe is gegaan. Maar hoe goed is je inzicht op dit gebied? Doe mee aan deze prijsvraag en win een kopie van een vonnis (aanwezig bij BHIC) naar keuze!

Meedoen is heel eenvoudig. We leggen twee zaken aan je voor en aan jou de taak om - aan de hand van multiple choice-vragen - de juiste straf erbij te kiezen. Het gaat om de volgende zaken:

Kwestie 1:
Henricus van der Sluis, sigarenmaker, 17 jaar, geboren en wonende in 's-Hertogenbosch heeft op 1 april 1900 een kwartje afhandig gemaakt van Jacobus Wilhelmus Hommes. In de sigarenwinkel van Vrouw Stevenaar wilde Jacobus Hommes sigaren afrekenen, en legde daartoe een kwartje op de toonbank. Henricus van der Sluis heeft dit toen snel opgepakt en is de winkel uitgerend.

Henricus kreeg hiervoor als straf:
A. een geldboete van een gulden, plus terugbetalen van het kwartje
B. een gevangenisstraf van 3 dagen
C. een gevangenisstraf van 6 weken  

Kwestie 2:
Franciscus Cornelis Bouchée, 22 jaar, (leiendekker), Jacobus Cornelus Wirken, 20 jaar (arbeider) en Adrianus van de Ven, 35 jaar (arbeider) hebben op 15 januari 1900 in Woensel met zijn drieën Willem van der Geer mishandeld door te slaan en te verwonden. Willem van der Geer woont in een woonwagen, welke de drie verdachten wilden omgooien. Daarop kwam Willem naar buiten en hebben de verdachten hem met een stuk ijzer (ter terechtzitting aanwezig) geslagen, zodat de tanden uit zijn mond vielen en zijn arm gekneusd.

De drie kregen hiervoor een straf van:
A. een geldboete van honderd gulden
B. een gevangenisstraf van zes maanden tot een jaar
C. een gevangenisstraf van drie jaar
 
Stuur je oplossing naar info@bhic.nl onder vermelding van prijsvraag en maak kans op de kopie van een vonnis dat je altijd al wilde hebben!

1 opmerking:

BHIC zei

Wilde je nu nét je antwoord insturen? Da's jammer want de inzendtermijn is zojuist gesloten.

De jury buigt zich over alle inzendingen en maakt daarna de prijswinnaars bekend... To be continued!