maandag 28 november 2011

Goed gebeurd!

Vee- en warenmarkt in Veghel in de jaren '30
Van alle kanten stromen ze toe: de inwoners van Veghel en omliggende dorpen, maar ook de boeren uit de Meierij. Die zijn er meestal het vroegst bij, dus tegen de tijd dat de fotograaf actief wordt, hebben zij hun centen al gebeurd of een goede aankoop gedaan. Nu dus even bijpraten met bekenden, en daarna de kroeg in voor een borreltje.

Op deze foto zien we boeren op klompen en ‘burgers’ met schoenen. Bij de boeren staan ook twee personen met schoenen, maar aan de overjas te zien lijken zij toch minder ‘boers’. Volgens Rolf Vonk, een trouwe bezoeker van onze site, is deze foto gemaakt op het marktplein van Veghel. Mogelijk op één van de vierjaarlijkse goederenmarkten. Verder had je wekelijks een kalvermarkt, de ‘Stoalmert’, genoemd naar de op stalen aangeboden kledingstoffen die er verhandeld werden. Rechts op de achtergrond zie je het raadhuis. De foto laat een prachtig stukje Veghel uit de jaren ’30 zien.

Heb jij als kind wel eens de veemarkt bezocht en gekeken naar het handjeklap? Ging je dan misschien zelf met vader mee om beesten te kopen of verkopen? Dat heeft vast indruk gemaakt. Zo ja, vertel het ons. Het BHIC is namelijk altijd op zoek naar bijzondere verhalen.

Wist je trouwens dat het BHIC speciaal voor de inwoners van Veghel online geschiedenisboekjes heeft gemaakt? Daar vind je veel meer foto’s en verhalen van en over Veghel.

Hoewel kledingstoffen het tegenwoordig nog steeds goed doen op de markt, is deze foto van jaren geleden. Hij is genomen tijdens de officiële opening van de 14-daagse markt in Veghel in 1965.

Geen opmerkingen: