maandag 21 november 2011

Het ware verhaal van Barend Costima

Nog maar even geleden stonden we in dit blog stil bij Barend Costima die was veroordeeld omdat hij rondzwierf zonder middelen van bestaan. We vroegen ons af wat het verhaal achter deze meneer was. En zie hier, we krijgen het antwoord van Suzanne Knibbeler-Costima die alles weet over de levenswandel van de broer van haar overgrootvader.

Suzanne reageerde op ons weblog en doet het ware verhaal uit de doeken. "Barend AƤron Costima werd op 31 mei 1843 als vijfde kind uit een gezin van dertien kinderen in Amsterdam geboren. Hij behoorde tot de Portugees IsraĆ«lische gemeenschap. Op 22 mei 1892 zit de politie in Leiden achter hem aan. Barend Costima vlucht. Omdat hij al zo vaak heeft vast gezeten (vanaf zijn 16e jaar, in 1859 te Hoorn), wilde hij graag uit handen blijven van het gerecht. Na zijn vonnis in Breda heeft hij nog vier keer vast gezeten in de gevangenis te Rotterdam. Op 19 september 1914 verlaat hij voor de laatste keer op 71-jarige leeftijd de gevangenis. Ook in dit beroep ga je een keer met pensioen. Op 7 augustus 1929 is hij op 86-jarige leeftijd in Rotterdam overleden."


Uit het onderzoek van Suzanne in het stadsarchief Amsterdam bleek dat Barend geen lieverdje was. In 1862-1863 wordt hij afgekeurd bij de Nederlandse militie omdat hij te klein is. Dan is hij sigarenmaker. Er volgt een waslijst aan strafbare feiten: diefstal, oplichting en verduistering, stelen van juwelen. Zijn levenswijze brengt hem op verschillende plekken. Van Hoorn naar Den Haag, van Amsterdam naar Antwerpen. Hij trouwt in 1883 met Martha Vogel, een weduwe met twee jonge kinderen. Hoe lang het huwelijk precies duurt, is niet bekend; wel dat het geen stand houdt.

Bedankt Suzanne, dankzij jouw informatie heeft Barend een gezicht en kennen we zijn verhaal!

Geen opmerkingen: