woensdag 23 november 2011

Het bijzondere cadeau van de Sint...

Een officieel moment voor de bestuursleden van de harmonie
Op 6 december 1959 poseerden de vier bestuursleden van Harmonie Sint Caecilia in Volkel ter gelegenheid van het 50-jarig jubileumfeest. Het begon allemaal op Sinterklaasdag in 1909 toen pastoor Antonius van de Ven aan het koor een Sinterklaascadeau schonk. 

Dit cadeau ter waarde van 409 gulden bestond uit maar liefst elf instrumenten en een kleine trom. Want, zo vond meneer pastoor “er moet een kerkelijke fanfare worden opgericht met als doel processies en andere kerkelijke plechtigheden op te luisteren”. Daarnaast zou het natuurlijk ook de gezelligheid in het dorp verhogen. Pastoor van de Ven bleek een vooruitziende blik te hebben, want deze harmonie (én drumband) bestaat nu alweer bijna 103 jaar! Tot voor kort bracht de traditionele drumband hoofdzakelijk concertmarsen, straatmarsen en melodiestukken ten gehore. Sinds 2009 speelt er ook een slagwerkgroep mee. En nu maar hopen dat de Sint dit jaar ook weer verrassingen voor de harmonie in petto heeft. 

Je vindt meer aardige foto’s met een verhaal over de historie van Uden op het digitale geschiedenisboekje dat het BHIC speciaal voor de inwoners van Uden heeft gemaakt.

Geen opmerkingen: