maandag 19 december 2011

Blader zélf in oude kranten over Osse Bende!

...Wil je het boek openslaan? Dat kan nu op de site van het BHIC...
Leuk hoor, zo'n film en een boek ;-) maar wat is er nu mooier dan zelf in oude kranten lezen over de Osse Bende? Wat schreven de kranten zoals NRC, Volkskrant en Telegraaf over de "zoo vele en zware misdaden in het Brabantsche stadje Oss?"

De eerste Osse gemeentearchivaris, Jan Cunen, begon in 1934 met de aanleg van een krantenknipselverzameling. Eerst knipte hij nog alles wat over Oss gepubliceerd werd in de Rotterdamsche Courant, de Nieuwe Rotterdamsche Courant en het Volksblad en plakte dat in boekjes met een harde kaft. 
...spotprent in de Telegraaf door Jo Spier over de misstanden in Oss...
Maar omdat de publiciteit over de Osse bende zulke proporties aannam, legde hij vanaf 1935 aparte dossiers aan over dit onderwerp. Met terugwerkende kracht verzamelde hij bovendien knipsels over de roofoverval in Oijen (1932-1935) en berichtgeving over de criminaliteit in Oss en omgeving in de jaren 1933-1934.

In 1949 promoveerde W.H. Nagel als criminoloog in Groningen op de Criminaliteit in Oss. De gemeente Oss kocht de bijna complete oplage van circa 4.000 exemplaren op uit angst voor negatieve publiciteit. In datzelfde jaar werd om dezelfde reden een deel van de krantenknipselverzameling van Jan Cunen (die in 1940 was overleden) overgebracht naar het archief van de gemeentepolitie van Oss. Het deel over de Bende van Oss, natuurlijk. 
...uit De Telegraaf van 13 september 1933, nu eenvoudig zelf in te zien...
Bij de inventarisatie van het Osse politiearchief kwamen deze krantenknipsels weer boven water. Een te mooie bron om niet beschikbaar te stellen voor iedereen die belangstelling heeft voor dit stukje Oss’ verleden. Je kunt de PDF’s via onze site lezen of downloaden. De knipsels zijn op tekst doorzoekbaar (met CTRL+F). Dus... wie gaat er mee terug naar begin vorige eeuw en bladert er met ons mee door de kranten van toen?

Geen opmerkingen: