vrijdag 16 december 2011

"Mijn klein Louisje"


Soms ben je op zoek naar iets, maar valt je blik plotseling op iets anders dat je aandacht vasthoudt. Zoals deze oude ansichtkaart uit Veghel die "Wieske" van haar teerminnende ouders kreeg rond 1900.

De in mooie, zwarte krulletters geschreven tekst vertelt het ontroerende verhaal van een meisje dat haar verjaardag alleen op kostschool viert. Geen groot feest met taart, slingers en ballonnen. Ook geen warme omhelzingen van haar ouders, broertjes en zusjes of bezoek van opa en oma die haar op deze feestelijke dag verwennen met cadeautjes en verrassingen.

Maar wat ze wél krijgt, is een mooie kaart van haar moeder: “Wel gefeliciteerd op Uw geboortendag. Ik hoop dat Gij hem nog zeer dikwijls moogd vieren in dezelfde onschuld als nu, dat Gij een brave meid moogd worden en in eer en deugd moogd opgroeien.” Vermoedelijk zit het meiske in Schijndel bij de Zusters van Liefde van Schijndel. De mooie pentekening van de St. Lambertuskerk op de Markt in Veghel verklapt dat de familie van Louisje in Veghel woont. Ook komen we te weten dat huisvriend Bertus Jan Verhoeven wel twee uur bij de familie op bezoek is geweest en uitleg heeft gegeven over de op handen zijnde Schijndelsche reis… (naar Louisje natuurlijk!). Je moet weten dat het rond 1900 een hele klus was om van Veghel naar Schijndel te reizen.

Kinderen werden in die tijd ook al een beetje verwend met attenties en cadeautjes blijkt, want “als Jan met de kar komt, zal ik hem wat mee geven, ook brengt Papa wat voor U mee uit Kevelaar.” 

Kijk eens naar onze online geschiedenisboekjes van Veghel en Schijndel voor meer foto's en verhalen.


Leeftijdgenootjes van Louisje (het gezin Van de Hoogen uit Cuijk, rond 1900)

Geen opmerkingen: