maandag 16 januari 2012

"Zwarte heks" pleegt dubbele moord

...het vuistdikke dossier over Maria...
Ze was geen goede moeder, dronk te veel en papte aan met andere mannen. Maar op 23 november 1936 gebeurt er iets ingrijpends: dan pleegt Maria Clara van Helden een dubbele moord. In haar dossier van het Gerechtshof in 's-Hertogenbosch, 1930-1939 staat tot in detail beschreven hoe de moorden zijn gepleegd. Compleet met foto's van de slachtoffers. Vanaf nu is dit openbaar.


Maria, bijgenaamd de Zwarte Heks, leidt een rommelig leven. Haar huwelijken houden geen stand en haar kinderen willen al snel weinig meer te maken hebben met hun harteloze moeder die vaak slaat, liegt en steelt.
Maria werkt in 1936 als huishoudster bij Ferdinand Buizers. Wat er precies die noodlottige ochtend gebeurt, is lastig te achterhalen. Maria heeft meerdere versies van het verhaal waaronder die dat ze Ferdinand aan het scheren was en hem toen per ongeluk zijn keel doorsneed.
Hoe Dina Senden aan haar einde kwam, is voor Maria vaak ook een raadsel. Feit is dat de politie twee levenloze lichamen aantrof en dat er niet zachtzinnig te werk was gegaan. "Er bevonden zich vele bloedspatten, zelfs tegen den schoorsteen en daar aanwezige stoelen." En die beschrijving gaat nog maar alleen over Dina. Over Ferdinand wiens schedel wordt ingeslagen en de keel wordt doorgesneden, worden de details alleen maar bloederiger.

...een foto uit het dossier zonder bloedspatten; het huis waarin de moorden zijn gepleegd...
Wie meer wil weten over deze moorden of over de moordenaar kan nu terecht in de stukken van het Gerechtshof want vanaf deze maand is dit openbaar. (Ben wel gewaarschuwd, want de beelden zijn schokkend). Blijft voor ons een belangrijke vraag liggen. In het dossier zitten ook foto's van Maria en van haar slachtoffers. Het materiaal is allemaal vrij inzichtelijk en dus openbaar maar wij voelden toch lichte huivering dit zomaar te tonen. Een archief is dan wel openbaar, ethiek is ook een element waarmee wij rekening dienen te houden. Of niet? Wat vind jij?

9 opmerkingen:

Paul Budde zei

Mischien een aparte waarschuwing en een aparte link voordat je de fotos kunt zien? Paul

BHIC zei

Bedankt voor je advies Paul (en de hartelijke groeten van Henk)!

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BHIC zei

Goedemorgen, dank voor je reactie. Het is inderdaad mogelijk zelf het dossier van Maria van Helden in te komen zien. Daarin staan alle details uitvoerig beschreven. Het dossier is inmiddels openbaar. Het ligt bij het BHIC in Den Bosch. Als je laat weten wanneer je komt, leggen we het dossier voor je klaar.

(O ja, iedere eerste zaterdag van de maand zijn we open. Dus morgen ook ;-)

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BHIC zei

Dat kan ook maar dan zijn er wel kosten aan verbonden. Meer informatie over die tarieven vind je op onze site (bij Over Ons, Tarieven). Zo uit mijn hoofd herinner ik me een behoorlijk omvangrijk dossier dus wellicht is het verstandig om een kijkje te komen nemen? (We zijn gevestigd in de Citadel, óók de moeite waard ;-)

Dominique zei

Ik kan het nergens vinden? Had wel iets van archieven van rechtbanken gevonden, maar daar staan geen scans o.i.d. bij, alleen ingevulde feiten.

Hoe moet ik precies zoeken naar deze, en andere strafdossiers?

Pure nieuwsgierigheid hoor, ben wel een beetje uitgekeken op Jack the Ripper, dichtbij huis kan het ook spannend geweest zijn ;-)

BHIC zei

Hoi Dominique,

Sorry voor de verwarring maar deze stukken staan niet online, maar zijn nu wel openbaar. Je kunt deze - en andere strafzaken - vinden in de stukken van het Gerechtshof in 's-Hertogenbosch die bij het BHIC liggen. Als je naar onze website gaat (www.bhic.nl) en je tikt bij Historisch Onderzoek "Maria van Helden" in, dan zie je alle gegevens die je nodig hebt om het stuk aan te vragen (maar idd, daarvoor moet je dan wel naar Den Bosch komen...)

En je hebt trouwens groot gelijk: de meest interessante geschiedenis ligt bij je om de hoek :-)

Anoniem zei

Jammer genoeg denken de meesten dat de juridische waarheid (de gegevens die in de stukken staan), ook het volledige beeld schetsen. Helaas is de praktijk anders, niet alles wordt opgenomen in de stukken van justitie, vaak wordt de kunst van het weglaten toegepast, enkel en alleen om het vonnis rechtvaardig te maken: het belang van justitie. Het hoger beroep is enkel door de elite betaalbaar en wordt uitgevoerd door 'collega'rechters, tel daarbij op dat rechters in de wet hebben opgenomen dat ze niet te ontslaan zijn, drukker zijn met betaalde nevenactiviteiten dan dossiers doornemen, en je kent de waarde van vonnissen.