woensdag 1 februari 2012

Stephanus Hanewinckel is jarig, hoera!


Precies één jaar geleden zag de weblog Reizen door de Meierij van Stephanus Hanewinckel het daglicht. Dat betekent dat Stephanus vandaag trakteert op digitale taart! Smakelijk voor alle lezers en vooral nog veel meer leesplezier toegewenst.

De predikant Stephanus Hanewinckel (1766-1856) was een wandelaar in hart en nieren. Tijdens zijn vele reizen door de Brabantse Meierij heeft hij notities bijgehouden die in delen op zijn weblog Reizen door de Meierij worden gepubliceerd.

De overpeinzingen van de wandelende predikant – in 1798-1799 gepubliceerd als Reize door de Majorij van ‘s Hertogenbosch – waren afgelopen jaar goed voor 5200 bezoeken op zijn blog. Gemiddeld lezen 400 mensen per maand zijn belevenissen. Bij zo'n bezoek verblijven lezers ongeveer tien minuten op de site. Da's behoorlijk lang voor een blog (ook voor een website overigens) en je kunt daaruit opmaken dat mensen zijn bijdragen ook met interesse volgen.

...handtekening van de jarige blogger...
Nu was Hanewinckel ook geen schrijver die een blad voor de mond nam. Regelmatig deed hij boude uitspraken. Zo vond hij de zeden uit Den Bosch over het algemeen slecht en zeer bedorven. Of wat van de constatering: "nergens dommer dan in Bakel." Hanewinckels negatieve oordeel over de katholieken en het katholicisme verhinderde niet dat hij een scherp waarnemer en een zeer betrouwbaar verslaggever was.

Hij ergerde zich vooral aan de achterlijkheid van het Oostbrabantse platteland, de domheid van de mensen en de armoede. Hij zocht de oorzaak daarvoor met name bij de katholieke geestelijkheid, die hij verweet de bevolking achterlijk te houden en aan wat hij noemde de heerszucht van de katholieke kerk die verhinderde dat de Meierijse boeren zich tot vrije, tolerante en beschaafde mensen konden ontwikkelen.

...tweets over de Meierij...
Stephanus is inmiddels helemaal van deze tijd en ontbreekt dan ook niet op twitter. Ook de ansichtkaartenactie die in mei vorig jaar van start is gegaan, mocht rekenen op een groot aantal belangstellenden (en dat leidde weer tot een geslaagde rondleiding op de Citadel). En... voorlopig is Stephanus nog niet klaar met zijn wandelingen, Benieuwd waarheen hij morgen gaat? Hou dan zijn weblog goed in de gaten!

Geen opmerkingen: