vrijdag 3 februari 2012

De Sok uit Schijndel

Het omgaan met het tere nylonweefsel was in de ogen van de fabrikanten "specifiek vrouwelijk fijn werk". Hier een aantal van de zeer vele vrouwen die bij De Sok in dienst waren, bezig met het dichtnaaien van de kousen.
Zegt het je iets: Jovanda kousen, Bix sokken, Veronica sfeerpanty’s? Het zijn allemaal producten van JeDeWe ofwel de Koninklijke Kousen- en sokkenfabrieken M. Jansen de Wit N.V. te Schijndel. In Schijndel zelf spraken ze meestal kortweg van “De Sok”.

De Schijndelse kousenfabriek heeft een lange geschiedenis gehad. Het bedrijf begon zijn activiteiten al in 1830. Op het economisch hoogtepunt, in de jaren ’60 en begin ’70 van de vorige eeuw, verschafte de fabriek werk aan meer dan 5.000 mensen. Behalve de hoofdvestiging in Schijndel waren er ook nog fabrieken in onder meer Uden, Helmond en Emmen (Danlon).

In de jaren ’80 ging het fout. Na allerlei pogingen om het economisch tij te keren door middel van inkrimpingen, reorganisaties en verhuizingen, moest het bedrijf in 1985 definitief de poorten sluiten. Dankzij de oplettendheid van een van de laatste medewerkers van Jansen de Wit, Toon van de Rijt, is een interessante hoeveelheid documentatiemateriaal over Jansen de Wit bewaard gebleven en bij het voormalige streekarchief Langs Aa en Dommel terecht gekomen in plaats van in de vuilcontainer. Een goede zaak, omdat dit bedrijf voor de economische geschiedenis van Schijndel zo belangrijk is geweest.

Op onze site vind je op het online geschiedenisboekje van Schijndel naast informatie ook een commercial van één van hun producten. Een langere film over De Sok vind je bij TVSchijndel.

Het bedrijfsvoetbalteam van De Sok gaat op de foto voordat de wedstrijd begint. Wat is er nou leuker dan af en toe een balletje te trappen met je collega's tegen andere collega's? 

Geen opmerkingen: