woensdag 14 maart 2012

The Artist komt uit Rooi!


Your image is loading...
...Lou Tellegen in actie in één van zijn films...
De Franse stomme film The Artist werd overladen met Oscars. Bijzonder voor een dergelijke film. Maar er is nog iets anders heel speciaal aan The Artist. Volgens journaliste Marijke Hilhorst van het tijdschrift Elsevier is het verhaal gebaseerd op het leven van een legendarische Nederlandse acteur, Lou Tellegen (1883-1934) uit Sint-Oedenrode.

Hilhorst ziet te veel parallellen met het leven van Tellegen om het toeval te noemen, zo lezen we op de site van MooiRooi. Isidore Louis Bernard Edmon van Dommelen wordt in 1883 geboren in Sint-Oedenrode als buitenechtelijk kind van een tweede luitenant der infanterie, Isidore Tellegen, en Anna Maria van Dommelen. Bij zijn geboorte krijgt hij de voornamen van zijn vader en de achternaam van zijn moeder. In zijn latere leven gebruikt hij zijn vaders naam en noemde zich Lou Tellegen. Onder de titel Women have been kind (New York, 1931) heeft hij zijn memoires geschreven, waarin feit en fictie nogal door elkaar lopen.

Feit is wel dat hij het helemaal maakt als acteur in stomme films op het witte doek van Hollywood. Maar de roem van een keerzijde. Verschillende huwelijken volgen en naarmate Tellegen ouder wordt, gaat zijn jongenachtige uitstraling verloren. Hij neemt zijn toevlucht in plastische chirurgie, zonder succes. Op een ochtend in 1934 gaat Tellegen in een depressieve stemming naakt op de vloer van de badkamer zitten. Hij spreidt de vele lovende recensies die hij in de loop der jaren had verzameld rond zich uit. Hij pakt een lange gouden schaar en steekt hem in zijn eigen borst met dodelijke afloop.

Geen opmerkingen: