vrijdag 9 maart 2012

Buigen, snoeien en vlechten


Wie denkt dat een heg vlechten iets is dat je zomaar even doet, komt bedrogen uit. 
Sinds mensenheugenis vormen deze maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland. De Maas, de weiden en de heggen bieden samen een uniek landschap met een rijke flora en fauna. Maasheggenvlechten is een oud ambacht dat de laatste jaren weer op de kaart is gezet. Niet in de laatste plaats dankzij het jaarlijkse Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten dat aanstaande zondag (11 maart) van 11.00 tot 16.00 uur plaatsvindt in Oeffelt.


Wat houdt maasheggenvlechten precies in vragen wij ons af. Antoon Grutters van de organisatie NK-Maasheggenvlechten legt het ons uit: “Een vrij uitgegroeide meidoornhaag wordt omgevormd tot heg door staken ‘om te buigen’ en deze staken te snoeien en vervolgens te vlechten tot een stevig geheel. Eerst worden lage staken gelegd, en uit enkele resterende staanders worden hoge leggers gemaakt. Na het vlechten blijft de heg dus leven, loopt weer uit en vormt daarmee een zeer dichte heg.” Maar wat zijn nu de kneepjes van het vak? “Het gaat erom de juiste techniek te bepalen om tot een goede constructie te komen. Dat is lastig en vergt overleg en ervaring.”

Maasheggenvlechters aan het werk...
Het kampioenschap, dat wordt georganiseerd door de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer en het IVN, is een regionaal fenomeen dat druk wordt bezocht. De vlechters werken volgens de maasheggenvlechtstijl, die opnieuw ontwikkeld is aan de hand van interviews met oude streekbewoners, die hier in de eerste helft van de vorige eeuw zelf heggen hebben gevlochten. Naast de circa 120 Maasheggenvlechters zijn er ook deelnemers uit andere landen, waaronder Engeland en Frankrijk, die een demonstratie zullen geven.

Wat maakt deze dag zo bijzonder? “Je kunt de hele dag kijken naar en praten met de deelnemende (Europese) vlechters. Maar er zijn ook veel attracties voor jong en oud, zoals ritjes maken met de ossenkar of het trekpaard, schapen drijven, informatiestands, muziek en sieraden vlechten. Het mooiste blijft misschien toch om zelf een keertje te mogen vlechten…”

Meer weten over het NK Maasheggenvlechten 2012? Klik hier. Voor de liefhebbers een kleine impressie van deze dag:

Geen opmerkingen: