vrijdag 6 april 2012

Eerste Paasdag: Actie Wilhelminaboom!

Essche jongeren in actie op Eerste Paasdag 1973 in Esch (foto: Christien Pijnenburg)
“Oké, het heeft niet echt met Pasen te maken, maar het gebeurde wel degelijk op eerste Paasdag” schreef webbezoeker Christien Pijnenburg ons een poosje geleden. “In 1973 ongeveer een week voor Pasen besloot de Essche gemeenteraad zonder enig overleg met de buurt om de oude Wilhelminaboom te kappen. Deze mooie boom, die al jaren voor de Essche kerk had gestaan, zou verrot zijn en een obstakel voor het drukke verkeer in de Dorpsstraat.”

“Een paar jongeren uit Esch, waaronder ikzelf, vond dit maar niks en op Eerste Paasdag, ruim voor het begin van de hoogmis, plaatsten we een alternatieve boom op de inmiddels lege plek. Deze actie leverde veel positieve reacties op en we haalden zelfs de krant. Burgemeester Walboomers kon niet anders dan beloven dat er een nieuwe boom zou komen (maar helaas hebben we die nooit gezien).”

“De actie ‘Wilheminaboom’ was het begin van een aantal contacten en gesprekken met het Essche gemeentebestuur. Dat inspireerde ons clubje (variërend in de leeftijd van 15 tot bijna 20 jaar) om door te gaan als ‘Jongeren-Aktie-Groep’ (JAG). We mochten op de zolder van het oude raadhuis een soort clubgebouw inrichten, 'de soos'. Elke woensdagavond kwamen we bij elkaar om allerlei acties voor te bereiden, zoals wandeltochten, sportwedstrijden en vieringen in de kerk.”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 deed de Jongerenlijst mee als Lijst 3: (staand v.l.n.r.: Corrie van Kasteren, Frans van de Langenberg, Christien Pijnenburg, Harrie Smits, Gerrit van Brunschot, en (gehurkt v.l.n.r.) Marina van der Rijdt, Andre van Kreij, Henk Vorstenbosch, Jan van Gerven en Bert Witlox (foto: Christien Pijnenburg).
In 1974 kwam uit deze groep de politieke Jongerenlijst voort. Je kunt je voorstellen dat die bij de gemeenteraadsverkiezingen voor een ware aardverschuiving binnen de Essche politiek zorgde. Sterker nog: de nieuwe partij haalde meteen twee zetels en mocht zelfs een wethouder leveren. Maar door onervarenheid en jeugdige naïviteit slaagden de partij er natuurlijk niet in de zittende raadsleden binnen zijn gelederen te houden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 deed de Jongerenlijst mee als Lijst 3. Als lijsttrekker trad Christien Pijnenburg toen op, samen met Jan van Gerven. Christien: "We waren beiden inmiddels oud genoeg om zelf gekozen te worden. De Jongerenlijst is blijven bestaan tot en met de gemeentelijke herindeling van 1996. De partij ging op in Samenwerking ’95.”

De grootste publiekstrekker: het dames voetbalelftal: Achterste rij v.l.n.r. Sjan van Kasteren, Francien van Schijndel, Mieke van Kreij, Marietje van Dijk, Corrie van Kasteren, Marleen van Gerven en Tini Konings. Voorste rij v.l.n.r.
Corrie Scheutjes, Lia Pijnenburg, Willie Nouws, Alie Heyerman en Marie-José den Ouden. (foto: Christien Pijnenburg)

“De JAG had zijn stamcafé in "Het Essche Trefpunt" tegenover het oude gemeentehuis. Daar werd mede door de JAG het café-voetbalelftal "De Trefpunters" opgericht. De grote publiekstrekker was het dames-elftal onder leiding van coach Tini Konings.”

“Het waren fantastische tijden”, aldus Christien Pijnenburg. "Regelmatig als ik bij de plek kom waar vroeger de Wilhelminaboom stond, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Die actie heeft bij ons, de jeugd van toen, toch heel wat teweeggebracht.”

2 opmerkingen:

Paul Budde zei

Leuk verslag Christine. Good on you! Blijft natuurlijk dodzonde van de Wilhelminaboom:-(

BHIC zei

Da's zeker waar, Paul. Maar aan deze Essche jongeren heeft het zeker niet gelegen...