vrijdag 27 april 2012

Wie bedroog wie in het Englandspiel?

Haarendael, een belangrijk gebouw bij deze operatie
Het Englandspiel klinkt onschuldig maar niets is minder waar. Het was de naam van een Duitse operatie in de Tweede Wereldoorlog waarbij zowel Engelsen als Duitsers gebruik maakten van een zender, daarbij (uiteindelijk) proberend elkaar valse informatie te sturen.

In Haaren wordt zaterdag 12 mei met een tentoonstelling stil gestaan bij deze operatie. Haaren is direct betrokken bij deze geschiedenis omdat veel betrokkenen vast zaten in het tot gevangenis omgebouwde Grootseminarie.

Via de zender wilde Engeland op de hoogte blijven van de situatie in het bezette Nederland. Toen de Duitsers erin slaagden de verbinding "over te nemen" was hun belang de Engelsen te misleiden met onjuiste informatie. Toen de Engelsen ontdekten dat de Duitsers de verbinding hadden overgenomen, verspreidden zij op hun beurt onjuiste informatie. Dit om hun plannen, zoals de invasie van juni 1944 in Normandiƫ, geheim te houden.

complex Haarendael vanuit de lucht gezien
Wie bedroog wie, de Duitsers de Engelsen of de Engelsen de Duitsers? Dat is omstreden en blijft onderwerp van nadere bestudering. De reden dat veel opgepakte agenten, die bij het Englandspiel betrokken waren, in Haaren werden vastgezet, was dat het gebouw van het groot seminarie afgelegen was. Het mocht niet te bekend worden dat er agenten waren opgepakt want dat bericht zou ook in Engeland terecht kunnen komen. Nadat de agenten langdurig waren ondervraagd in Haaren kwamen ze in een ander kamp terecht, in Rawicz. Uiteindelijk werden er veel gruwelijk vermoord in het beruchte kamp Mauthausen in Oostenrijk. Twee agenten wisten uit Haaren te ontsnappen en uiteindelijk Engeland te bereiken.

Met deze tentoonstelling in Haarendael wordt een beeld gegeven van deze operatie. Zo worden parachutes, kleding van agenten, ontvangst- en zendapparatuur en een container getoond. In de vitrines ziet men boeken, originele dagboeken, andere persoonlijke voorwerpen van de agenten. Meer informatie en aanmelden hiervoor kan via deze site.

Geen opmerkingen: