woensdag 11 juli 2012

Geschiedenis(s)trip

...Daar brandt nog licht; de omslag van het Brabantse stripboek...
 In 2010 verscheen een stripboek met als onderwerp de geschiedenis van Zeeland. Daarin vertelt een stadsarcheoloog twee kinderen, Kim en Timo, over de Zeeuwse historie. Volledigheid werd niet beoogd –  wel moest alles kloppen. In oktober zal blijken dat ook de Brabantse geschiedenis zich leent voor een strip, maar tevens voor ’n heel eigentijdse trip.

Harrie van de Ven, een bejaarde, maar vitale Bosschenaar, ziet in de krant een advertentie: een reis door de tijd in Brabant met behulp van een app. “Krek iets voor m’n kleinkinderen Maarten en Eefje!” denkt hij, en vanwege hun goede schoolrapport krijgen Maarten en Eefje van hun opa de bewuste app. Spoedig daarna gaat het tweetal op tijdreis door de Brabantse geschiedenis. Die begint in de Romeinse tijd. Spannend is dat zij door de mensen van toen niet kunnen worden gezien, maar wel gehoord, dus zij moeten voorzichtig zijn.

...fragment over de Hunnen...
Maarten en Eefje reizen door 2000 jaar geschiedenis, maar ook kriskras over het grondgebied van de huidige provincie Noord-Brabant. Dat levert uiteraard beperkingen op, want je kunt onmogelijk alle 2000 jaren aandoen, en evenmin overal komen. Maar dat is ook niet nodig om toch een indruk te krijgen van de rijke historie van ons gewest èn van de grote verscheidenheid binnen de huidige provinciegrenzen. Op beide biedt het stripboek een aardige introductie.

...de app uit de strip...
Deze bijzondere publicatie komt vooral tot stand dankzij de inzet van een enthousiast duo: Schijndelaar Henk Wittenberg en de Zeeuw Danker Jan Oreel. Deze laatste tekende ook het Zeeuwse stripboek. Medewerkers van het BHIC en van Stichting Erfgoed Brabant fungeren als klankbord. Samen met Wittenberg en Oreel kijken wij uit naar oktober 2012. Meer weten? Dan gauw kijken op www.brabantstrip.nl

Geen opmerkingen: