vrijdag 21 september 2012

Waar staat deze soldaat?

...een foto vol aanwijzingen...
Een foto, ingestuurd door Henk de Kleijn. Centrale vraag: wie staat hierop en waar staat hij?

Als eerste maar 'ns aankloppen bij onze regiohistoricus Henk Buijks die al heel wat kerktorens op de foto heeft gezet. Kijkend naar de foto loopt Henk in zijn hoofd snel verschillende kerktorens af. "Het doet denken aan Cuijk maar dat kan niet want die heeft drie ramen naast elkaar. Beers? O nee, daar lijkt het niet op. Wanroij wellicht? Hoewel dat huis er dan vreemd bij staat. Of zouden we het meer in de Kempen moeten zoeken?"

Door naar de vaste bezoekers op de studiezaal in Grave. Jan Veekens van de heemkundekring in Wanroij kijkt en is resoluut. "Nee, Wanroij valt af. Die oude kerk werd in 1910 gesloopt en met die soldaat erop moet het dus minstens 1914 zijn. Misschien wel later?" Onderzoeker Willem Rovers uit Uden wijst op de Franse kap op het huis. "Die werd pas na de Eerste Wereldoorlog vaker gebruikt en dit huis lijkt er al langer te staan."

Bezoeker A. de Groot uit Zeeland ziet direct dat de foto van latere datum moet zijn. "Er zit een elektrisch lichtje op de fiets. In de tijd rond de Eerste Wereldoorlog waren dat carbidlichtjes, mijn vader had  er zo één. De foto moet daarom van de mobilisatie zijn. Maar waar? Dergelijke soldaten waren in heel Brabant te vinden."

Wat op het oog een eenvoudige foto lijkt - nog eens niet een heel scherpe - blijkt al snel een interessante plaat vol aanwijzingen. Dit is nu wat we zeker weten: we kijken hier naar een soldaat tijdens de mobilisatie en hij staat niet in Cuijk, Wanroij, Uden of Zeeland. Maar waar wel? Wie weet meer of ziet meer aanwijzingen die we totnutoe over het hoofd hebben gezien? Wie puzzelt ermee? (of komt misschien wel met de oplossing?) Laat het ons weten!

7 opmerkingen:

Leendert Smit zei

De soldaat is zeer vermoedelijk een huzaar. (laarzen, pofbroek, aard jasje). De kerktoren heeft een bijzonder kenmerk, waardoor hij te identificeren moet zijn: de klok bevindt zich onder het rechtse galmgat. Doorgaans bevindt de klok zich boven de galmgaten of minder onder de galmgaten. Ik heb alle afbeeldingen van kerktorens op google bekeken, maar deze kerktoren zit daar niet bij.

Leendert Smit zei

"minder onder de galmgaten" moet zijn: "midden onder de galmgaten"

Leendert Smit zei

Mijn schoonzus, Annie Breitenbach, vond vermoedelijk de bewuste kerk, namelijk de RK Kerk in Broekhuizenvorst. De linker zijde laat inderdaad de klok onder het rechter galmgat zien. (bij de frontzijde is de klok in het midden, en bij de rechterzijde van de toren zit de klok onder het linker galmgat).
zie ook http://www.archimon.nl/limburg/broekhuizenvorstjezus.html

BHIC zei

Tjee Leendert, jij haalt weer veel meer informatie uit de foto dan wij hadden gezien! Wat een opmerkzaamheid!

Het lijkt er inderdaad op dat je schoonzus gelijk heeft. De overeenkomsten zijn in ieder geval treffend. Ik ga degene die de foto heeft ingestuurd op de hoogte brengen van jouw bevindingen.

Hartelijk dank voor al je speurwerk!

Leendert Smit zei

Ik ben er nu zeker van dat de bewuste kerk de RK Kerk van Broekhuizenvorst is. Op de recente foto op deze link staat het huis rechts er niet meer, maar het huis links - waarvan op de soldatenfoto het rechter deel te zien is - wel. Specifiek te herkennen aan de raampartij. zie http://www.inhorst.nl/uploads/images/broekhuizenvorst.jpg

Leendert Smit zei

Nog een 2e bewijs dat mijn schoonzus bij de historische kring van Broekhuizenvorst vond: een foto met daarop ook het huis rechts op de soldatenfoto. zie http://www.broekhuizen-broekhuizenvorst.nl/Fotos/Dorpsfotos%20gebouwen/pagina%27s/dorpsfotos029_Formaat%20wijzigen_jpg.htm

BHIC zei

Mochten er nog twijfels zijn, dan zijn die nu definitief weggenomen! Wat goed dat de historische kring die foto heeft en nog beter... wat goed gevonden door je schoonzus. We zijn oprecht blij met al jullie speurwerk!