woensdag 19 september 2012

Op pad met de dominee


Dominee Stephanus Hanewinckel, blogger avant la lettre!
 
“De zeden van Den Bosch zijn slecht en geweldig bedorven”. Toegegeven, de protestantse dominee Stephanus Hanewinckel was niet altijd even genuanceerd. Maar dat maakt het nou net zo leuk om zijn brieven te lezen!

Nadat het BHIC vorig jaar is gestart met zijn eerste voetreis uit 1798 in een blog te presenteren, wandelen we – aan de hand van Hanewinckels’ brieven - nu verder onder meer naar Valkenswaard, Helmond, Sint-Oedenrode en uiteindelijk terug naar ’s-Hertogenbosch. Loop je mee? Dat kan via de blog www.stephanushanewinckel.nl of volg zijn tweets.

De brieven die Stephanus schreef, verschenen in 1799 onder de titel Reize door de Majorij. Het boek verkocht zo goed dat er het jaar daarna een tweede boek verscheen: Tweede reize door de Majorij. Gezien de enthousiaste reacties op de blog over de eerste reis gaan we door en volgen Stephanus weer verder op zijn tocht. Wel "hoop ik nu méér verdraagzaamheid en liefde te ontmoeten dan tijdens mijn vorige reis", aldus Hanewinckel. Benieuwd hoe het hem vergaat en hoe de route precies verloopt? Op de blog staat de route via Google Maps.


Wandelen door de Meierij, hier nabij Vught (foto Henri Floor)

Maar het BHIC heeft nóg een weblog! Op het Brabantse Bronnen Blog worden nieuwtjes en tips gezet voor archiefonderzoekers en genealogen. Nieuwe bronnen online, uitleg bij archieven, nieuws over projecten en links naar moeilijk vindbare databases. Een blog voor de diepgravers!

Geen opmerkingen: