maandag 29 oktober 2012

Bruidjes te kust en te keur!


Elkaar innig kussend, knielend voor het maria altaar of poserend in het park, met of zonder bruidskinderen… Een prachtige collectie bruidsfoto’s van (oud) Lithoijenaren vormt het thema van een tentoonstelling die in de maand november plaatsvindt in Lithoijen. Waar precies? In de Heilige Remigiuskerk natuurlijk, omdat deze tentoonstelling speciaal ter gelegenheid van de afsluiting van de restauratie van deze kerk is samengesteld.  

“De afgelopen twee jaar hebben we zo’n 550 trouwfoto’s ingezameld van (oud) Lithoijenaren die hier zijn geboren of als kind zijn opgegroeid. Veel Lithoijenaren hielpen ons mee door binnen hun eigen familie zo veel mogelijk trouwfoto’s te verzamelen”, verteld Frans Heeren enthousiast. Hij houdt zich al 'n aantal jaren actief bezig met cultuurhistorisch erfgoed in zijn woonplaats en in de voormalige gemeente Lith. Samen met de Heemkundekring Maasdorpen in de gemeente Lith en het parochiebestuur heeft hij deze tentoonstelling samengesteld.  
“De tentoonstelling laat een prachtig tijdsbeeld van 100 jaar bruidsfoto’s zien. Het veranderen van de bruidsmode, de manier van fotograferen, de creativiteit van de fotograaf, noem maar op. Een foto waarop ook de kinderen van het bruidspaar staan, die voor het huwelijk zijn geboren, was 50 jaar geleden ondenkbaar.” Oud Lithoijenaar Pieter de Laat heeft speciaal voor deze tentoonstelling gedichten over het huwelijk geschreven. Deze gedichten hangen tussen de foto’s.
De organisatie heeft eraan gedacht de tentoonstelling zodanig in te richten dat deze voor iedereen toegankelijk is. Dus ook voor mensen die moeilijk ter been zijn of slechtziend. Heb je na afloop zin in een kopje koffie en wil je met anderen napraten of herinneringen ophalen? Dat kan, want tijdens de tentoonstellingsdagen wordt de Koenraadtzaal (naast de kerk) speciaal hiervoor ingericht. Je kunt dan gelijk een korte presentatie zien van de restauratie van de kerk. Ook het Remigiusmuseum op de koorzolder is tijdens de tentoonstellingsdagen geopend.
Nog een tip: Begin november komt deel 2 van het ‘Lithoijen’s Familiealbum’ uit. Tijdens de tentoonstellingsdagen start de verkoop van dit mooie, rijk geĂŻllustreerde boekwerk. Het bestaat uit veel niet eerder gepubliceerde foto’s van Lithoijen in de vorige eeuw. Verder veel familiefoto’s van Lithoijenaren! 
Kortom, tal van redenen om in november naar Lithoijen af te reizen!
Informatie: Frans Heeren, tel. 0412-482216 / ontwerpbureau.heeren@planet.nl

Geen opmerkingen: