vrijdag 19 oktober 2012

Gekaapte brieven


Duizenden brieven uit de zeventiende en achttiende eeuw, vaak gescheven door gewone Nederlanders, zijn sinds kort online te vinden. Op de site Gekaapte brieven vind je allerlei documenten die zich bevonden op Nederlandse schepen die door de Engelsen destijds zijn gekaapt. In Engeland belandden de in beslag genomen stukken in archieven, waar ze eeuwen later zijn herontdekt. 

De moeilijk leesbare originelen zijn door vrijwilligers nauwkeurig overgetikt. De gekaapte brieven leveren een schat aan gegevens voor historici en taalkundigen, (amateur-)genealogen, erfgoedinstellingen zoals musea, en iedereen die geïnteresseerd is in het maritieme verleden van Nederland. De collectie bevat zakelijke post die in de 17e en 18e eeuw per schip werd vervoerd en ook de persoonlijke correspondentie tussen de opvarenden en hun familieleden.


...één van de vele brieven van Gekaapte brieven...
Tussen de duizenden documenten zitten ook dagboeken en persoonlijke brieven. Zij geven een inkijk in het dagelijks leven op suikerplantages in Suriname en theeplantages in Indonesië. Ook gaan veel brieven over de slavernij. Zoeken kan op allerlei manieren. Op naam van afzender of ontvanger of via woonplaats. En zo ontdekken we al snel dat er ook een brief is geschreven door J. G. Blisteng uit Den Bosch. Wil je meer lezen wat Blisteng schreef over een pennemes of Engelse tabaksdoos? Lees dan hier verder. Of ga zelf op ontdekkingstocht door deze site.

Geen opmerkingen: