woensdag 10 oktober 2012

The making of...
“Na het afronden van een mooi stripboek over de historie van Zeeland, speelde het al een poosje door hun hoofd. Als rasechte Brabanders vonden ze dat er eigenlijk ook een stripboek van de geschiedenis van Noord-Brabant moest komen”, vertelt de Brabantse illustrator Henk Wittenberg.  

Zo gebeurde het dat Henk samen met Danker Jan Oreel, ook illustrator en Brabander, anderhalf jaar geleden een plan bedacht om deze Brabantse strip in eigen beheer uit te brengen. Het startkapitaal van 25.000 euro kregen ze via uitgifte van 250 aandelen à 100 euro in 12 weken bij elkaar. Daarna begon er een jaar van studie en onderzoek, schetsen en schuiven, tekenen, inkten en inkleuren. Ook benaderden ze het BHIC en Erfgoed Brabant, om de Brabantse geschiedenis te toetsen. Lachend: “Nu is het zover, als ik niet uitkijk val ik hier over de pallets met stripboeken”. Aanstaande maandag ligt de strip in de boekwinkel!

The making of :


(Bron: YouTube/Omroep Brabant, febr. 2012) 

De geschiedenis in strip
In 'Brabant, daar brandt nog licht' maken twee jongeren via een app op hun mobieltje een reis door de tijd op Brabantse bodem. Dit scenario vormt de basis voor een stripboek over de geschiedenis van Noord-Brabant. Een lichtvoetige en humoristische wijze om kennis te nemen van onze historie van Bergen op Zoom tot de Peel. “Het is dus geen geschiedenisboek vol met jaartallen en adellijke families, maar een historisch verantwoord overzicht van wat de mensen in dit deel van Nederland is overkomen, met commentaar in ‘sappig’ Brabants dialect!” , aldus Wittenberg.

Belangstellenden kunnen het werkproces van Henk en Danker Jan al geruime tijd volgen op Facebook. Ze zien daar de meest prachtige striptekeningen, al dan niet ingekleurd, voorbij komen. Zelfs de prachtige 17e – eeuwse Citadel waar het BHIC in gehuisvest is, werd door de illustratoren vastgelegd. Kijk maar eens hieronder! 
Geen opmerkingen: