woensdag 28 november 2012

Waar woonde dokter Wiegersma?

...bidprentje, ingestuurd door Wim Udo...
Van Wim Udo ontvingen we deze week dit mooie bidprentje van dokter Wiegersma, huisarts in Lith. Daardoor kwam bij het BHIC de vraag omhoog: wáár woonde dokter Wiegersma in Lith?

Wiegersma was een markante man en stond model voor dokter Tjerk van Taeke in het boek ‘Dorp aan de rivier’ (1934) van Antoon Coolen.

In 1893 liet de gemeente Lith de artsenpraktijk bouwen, op de hoek van de Lithsedijk en het Marktveld. Je ziet het pand hieronder op de kleurenfoto, aan de linkerkant. Maar de dokterspraktijk was een ander huis dan het monumentale pand hier rechts dat in verband wordt gebracht met de markante arts. Maar heeft Wiegersma in dit monumentale huis gewoond? En zo ja, hield hij dan alleen praktijk in het hoekpand Dijk/Marktveld dat de gemeente had laten bouwen? Wie weet hoe dit zat?


Van de dokter zelf weten we gelukkig wel een heleboel. Het doktersgezin breidde zich snel uit. Na dochter Henriëtte en zoon Hendrik, de latere arts en kunstschilder in Deurne, werden nog vijf zussen en twee broers geboren. Verdriet bleef echter de Wiegersma’s niet bespaard: in 1903 overleed moeder Betsy. Twee jaar later hertrouwde Jacob met Anna Daniëls, de huishoudster van het doktersgezin; zij overleed in 1928.

In 1929, na zijn 40-jarig jubileum in Lith, nam Jacob ontslag als gemeentearts en vestigde hij zich aan de overkant van de Maas, in Heerewaarden, waar Hendrika Groenendaal zijn derde echtgenote werd. Twee jaar later overleed de dokter in Zeist. Hij ligt begraven op het protestantse kerkhof in Heerewaarden.

Meer weten over dokter Wiegersma? Op onze site vind je meer informatie en fotomateriaal.

2 opmerkingen:

Miranda van de Mortel zei

Jacob Wiegersma heeft op beide adressen gewoond en gewerkt. Hij begon zijn huisartsenpraktijk in het eerst pand, het oudste huis van Lith (gebouwd in 1686!). Daar werd o.a. zoon Hendrik geboren. Vanaf 1893 woonde en werkte Jacob in het tweede pand, de officiële dokterswoning die in opdracht van de gemeente gebouwd werd. Wil je in de voetsporen treden van Hendrik Wiegersma (te beginnen met deze twee panden), kijk dan op www.dwalendoorbrabant.nl!

BHIC zei

Bedankt voor je snelle reactie Miranda. Weer een mysterie dat snel door een lezer wordt opgelost!

Dank ook voor de tip van de website www.dwalendoorbrabant.nl We zullen een linkje plaatsen in ons verhaal over Wiegersma naar deze site.