vrijdag 30 november 2012

Foto's van veranderend Oss (1947-1966)

Regiohistoricus op pad...

 

Hierboven zie je van links naar rechts: de weduwe van Daan Scholte, Nicolette Bartelink (directeur van Museum Jan Cunen en het Stadsarchief), John van Zuijlen (die in 1983 de collectie 'binnenhaalde') en Hans Diks (samensteller van het boek). Foto BHIC.

Wanneer ’n Brabander wordt gevraagd welke stad in de naoorlogse decennia bijna onherkenbaar is veranderd, dan is de kans groot dat hij Tilburg noemt. Meteen daarachter aan komt dan de naam van burgemeester Becht, “Cees de Sloper”. In Noordoost-Brabant echter staat Oss met ruime voorsprong op de eerste plaats. Het veranderingsproces in en rondom deze stad werd op de voet gevolgd door fotograaf Daan Scholte.

Tijdens de mobilisatie in 1939 kwam Rotterdammer Daan Scholte (1907-1973) voor het eerst naar de Brabantse Maaskant en na de oorlog vestigde hij zich hier definitief met zijn echtgenote. Scholte verdiende de kost als fotograaf, zowel freelance als voor de regionale pers. Voor zijn lens verschenen dus bruidsparen, maar hij legde ook sportwedstrijden en vele andere dagelijkse gebeurtenissen in stad en streek vast. Een en ander resulteerde in een erfenis van bijna 50.000 negatieven, die in 1983 in het bezit kwam van het toenmalige Jan Cunencentrum. Helaas ontbraken de beschrijvingen, zodat er pas in 2012 een eerste fotoboek kon verschijnen.

In de tussenliggende jaren werkte een groep van enkele tientallen vrijwilligers onder leiding van Hans Diks aan de beschrijving van de foto’s. Deze ‘Daan Scholtegroep’ kwam aanvankelijk bijeen in het Museum Jan Cunen, later in het Streekarchief en vanaf 2007 in het Stadsarchief. Dankzij dit monnikenwerk kon op donderdag 22 november het boek 'Oss - de stad / Daan Scholte - de foto's / 1947 - 1966 - de tijd'  ten doop worden gehouden.

Voor het boek werden 160 foto’s geselecteerd. Ze vertellen het verhaal van de Wederopbouw. Ademen de eerste naoorlogse foto’s nog de sfeer van Oss-vóór-1940, spoedig slaan de slopers en wegenbouwers toe. Tekenend is het onderwerp van de laatste foto: de sloop van het hervormd kerkje, dat samen met de monumentale pastorie moest wijken voor de smakeloze platte doos waarin het warenhuis V&D werd gevestigd.

Het boek over Daan Scholte (foto: BHIC)
Het boek is voor 22,50 euro te koop bij het Stadsarchief Oss, maar ook bij Boekhandel Derijks aan de Walstraat. Tot 1 maart 2013 exposeert het Stadsarchief bovendien een aantal foto’s van Scholte.

Geen opmerkingen: