woensdag 6 maart 2013

Still On Patrol

... James Spettigue...
De Koninklijke Marine verloor tijdens WOII zeven onderzeeboten. De Hr.Ms. O(nderzeeboot)13 is de laatste nog niet teruggevonden onderzeeboot. Sinds juni 1940 ligt het wrak ergens op de bodem van de Noordzee. Wat er precies met de O13 is gebeurd, is een groot mysterie. Er wordt hard gezocht om het wrak te kunnen vinden zodat de O13 eindelijk thuiskomt, en ze niet meer Still On Patrol is.

Sinds anderhalf jaar werken programmamakers Wilco Pleging, Erik Bibo en Machiel Martens samen met de Koninklijke Marine om de zoektocht naar de O13 op film vast te leggen; en dat is te volgen op www.stillonpatrol.nl. Naast de zoektocht naar de O13 is een tweede missie ontstaan: die naar nabestaanden van de 34 manschappen aan boord van de O13. .

Eén van de O13-slachtoffers was Julius Johannes Antonius (Jules) Cadot, geboren 29 maart 1914 te Roosendaal. Zesde kind uit een gezin van 12. Behalve Jules heeft ook zijn broer Ad (geboren 17 november 1920 te Roosendaal) gediend bij de Koninklijke Marine. Op 8 september 1939 liep de ‘Willem van Ewijck’ tijdens het vegen van mijnen op een eigen mijn. Bij dit incident kwamen 30 bemanningsleden om, waaronder Ad. 

Het familiedrama was nog niet compleet. Tijdens de bombardementen in mei 1940 werd het woonhuis van de familie Cadot in de Van Gilsestraat 26, tegenwoordig Damstraat, totaal vernietigd. De ernstig zieke broer Kees overleed in 1940 op 28-jarige leeftijd aan een longontsteking. Jules was toen nog steeds vermist. Pas eind november/begin december ontvingen alle families bericht van het Nederlandse Rode Kruis dat er geen hoop meer was op een terugkomst en het familielid overleden was. Over de familie Cadot werden gegevens gevonden onder andere op de website van BHIC, Gemeentearchief Roosendaal en de Heemkundekring

Het onderzoek heeft veel opgeleverd en zal uiteindelijk leiden tot een herinneringsboek. Omroep Max zendt dit voorjaar de documentaire uit die ook op DVD verschijnt. Meer info via de Facebookpagina van Still On Patrol.

Wil je meer weten?
Meer over scheepsrampen en persoonlijke verhalen daarover? Lees dan hier verder.
Of meer over de Tweede Wereldoorlog? Lees dan het verhaal van Truus Telkamp.

Geen opmerkingen: