vrijdag 27 september 2013

Dress Red Day want 'een nette jurk staat iedereen'

...uit het fotoarchief van Den Dungen: Dress Red Day...

Om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen roept de Hartstichting dames op zondag 29 september iets roods te dragen. "Een rode jurk, een rood shirtje, een rood overhemd of een rode stropdas. Alles kan en mag, zolang het maar rood is", aldus de stichting. Laten ze daar bij Iduna in Uden daar héél anders over denken.

...uit het Iduna-archief Uden...

We schrijven 25 mei 1970. De leiding van de corsettenfabriek in Uden heeft een grote stap gemaakt: de vrouwelijke werknemers mogen voortaan een lange broek dragen. Van harte gaat dat allemaal niet, blijkt uit bovenstaande brief. Geen diepe decollectés of blote buiken (hé, hoorden we afgelopen zomer ook niet zoiets?) en de sfeer van netheid moet blijven behouden.

"Uitschieters" mogen door de afdelingschef tot de orde worden geroepen en dat kan soms heel persoonlijk zijn. "Daarom draag niet wat je niet staat, wat de één kan dragen en mode is, kan voor een ander meisje niet geschikt zijn - dit is zeer persoonlijk, qua type en figuur." Met als afsluiting een wijze les: een net jurkje staat iedereen, laat deze niet in de kast hangen!

Vind je dit interessant? Lees dan ook: 
- Udens eerste bikini
- Opening van het industriepark

Geen opmerkingen: