vrijdag 13 september 2013

To Do: naar Citadel op Open Monumentendag


Je kunt komen voor die leuke foto van Juliana of voor die oude filmopname van een koninklijk bezoek aan Den Bosch in 1913. Maar op zaterdag 14 september 2013 van 10.00 tot 17.00 uur is tijdens Open Monumentendag bij het BHIC ook het pas verworven schilderij (17de eeuws) te zien waarop het Beleg van 's-Hertogenbosch staat. 


Centraal staat de expositie die het Stadsarchief ‘s-Hertogenbosch heeft samengesteld rond het thema ‘Macht en Pracht’. Op de expositie zijn historische archiefstukken te zien die te maken hebben met belangrijke en vorstelijke personen in relatie tot ’s-Hertogenbosch. Je kunt denken aan de hertogen van Brabant, maar ook aan prinses Beatrix, en koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

Ook is er een overzicht te zien van foto’s van koninklijke bezoeken aan de stad ’s-Hertogenbosch in de 19e en de 20ste eeuw. Daarnaast is er voor belangstellenden doorlopend een film te zien van 100 jaar koninklijke bezoeken aan ’s-Hertogenbosch. Deze bestaat uit een compilatie van historische films van koninklijke bezoeken. Daarbij zijn ook de oudste bewegende beelden van ’s-Hertogenbosch, namelijk van het bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik in 1913. 

Het schilderij waarop het Beleg van 's-Hertogenbosch is te zien, sluit goed aan bij de lezingen van Jan van Boxtel. Van Boxtel vertaalde de Latijnse uitgave van Daniël Heinsius over dit beleg. Om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur zal Jan van Boxtel in de Frederik Hendrikzaal een korte lezing houden over de achtergronden en de totstandkoming van zijn boek. 

Verder zijn er rondleidingen en concerten en kunnen kinderen een mooie gekalligrafeerde akte op perkamentpapier laten voorzien van een mooie lakstempel. De expositie ‘Macht en Pracht’ loopt door tot en met Maritiem ’s-Hertogenbosch: dus ook van dinsdag 17 september tot en met donderdag 19 september, telkens van 09.00 – 16.00 uur en op zaterdag 21 en zondag 22 september (tijdens Maritiem ‘s-Hertogenbosch), telkens van 10.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis.


Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Koningin op bezoek
- Borrelen met Bernhard

Geen opmerkingen: