woensdag 11 september 2013

De laatste groeten uit de Meierij...
"Hier heb je nu het einde van mijn tweede reis door de Meierij en ook het einde van alles wat ik in deze landstreek opnieuw heb gezien, gehoord en ondervonden. Verheug je met mij dat ik deze reis zonder enig gevaar en zonder enige tegenspoed volbracht heb."

In maart 2011 ging dominee Stephanus Hanewinckel op pad door de Meierij. In zijn eigen blog deed de dominee (1766-1856) - al twitterend - verslag van zijn eerdere voettocht in 1798. Nu is zijn tocht - en daarmee zijn blog - ten einde. Morgen verschijnt zijn laatste brief online op Reizen door de Meierij.

Dominee Hanewinckel weet de gemoederen ook anderhalve eeuw later behoorlijk bezig te houden. Hij is recht voor zijn raap, kan de ergste gruwelverhalen opdissen over katholieken en wordt toch behoorlijk populair. Zo mag zijn blog rekenen op een flinke groep vaste volgers. Maar ook zijn eigen ansichtkaarten vonden gretig aftrek en vallen ook ruim twee jaar later nog wel eens op de mat van het BHIC. Ook op de speciale Hanewinckel-prijsvraag werd ook enthousiast gereageerd. Kortom, de kritische dominee blijkt zich ook in deze eeuw behoorlijk staande te houden.

Voor de liefhebbers blijft de blog van de dominee online te vinden. Nu zijn reis bijna ten einde is, blikt Hanewinckel nog een paar keer terug met gedachten over de Meierij waarbij hij zaken als godsdienst en bijgeloof onder de loep neemt. Reden genoeg om zijn blog niet helemaal los te laten! En uiteraard neemt Hanewinckel zelf in eigen stijl afscheid in deze blog:

"Ik ben oprecht blij dat ik deze voettocht door de Meierij weer zo goed ten einde heb gebracht. Het heeft mij veel genoegen verschaft, al zou dat genoegen nog veel groter zijn geweest, als ik had mogen ervaren dat er nu meer verdraagzaamheid zou heersen in de Meierij dan vorig jaar, maar helaas!"

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Reizen door de Meijerij
- Door de ogen van Hanewinckel 

Geen opmerkingen: