maandag 21 oktober 2013

Check onze nieuwe homepage!

Klik om te vergroten

De website van het BHIC (www.bhic.nl) wordt goed bezocht en hoog gewaardeerd. En toch werken we op dit moment hard aan een compleet nieuwe site. De basis van onze huidige website stamt namelijk nog uit 2004. Sindsdien is er wel voortdurend aan gesleuteld om hem te verbeteren, maar het einde van die mogelijkheden is bereikt. In digitale termen is onze website inmiddels hoogbejaard!

Vergelijk het met een huis: je verbouwt de badkamer een keer, bouwt een keuken aan en zet er een dakkapel op, offert misschien zelfs je werkruimte op aan een kinderkamer, maar op een gegeven moment zijn de grenzen daar: je moet nodig eens groter gaan wonen.

Onze website, ons digitale huis
Denk bij die grenzen in het geval van onze website bijvoorbeeld aan de vele problemen die je hebt als je onze site op je tablet of smartphone wilt bekijken. Of - heel letterlijk - aan het kleine venster waarin onze website wordt getoond.

Een nieuw digitaal huis dus voor het BHIC! En dat komt er in 2014, precies 10 jaar nadat de huidige site het levenslicht zag. Misschien zelfs al wel ietsjes eerder. In een serie blogposts zal ik steeds een klein stukje van de sluier oplichten. Laat gerust weten wat je ervan vindt! En natuurlijk kom ik nog uitgebreid stil te staan bij het testen van die nieuwe site, waarin ook jij een belangrijke rol kunt spelen.

Een homepage vol toptaken
Nu eerst beginnen bij het begin: de homepage. En tja, da's misschien een teleurstelling, maar die homepage blijft in de kern eigenlijk heel erg hetzelfde. ;-)

De homepage is gebaseerd op de zogenoemde 'toptaken' op onze website. Werken met toptaken houdt in, dat je niet álle functies (taken die je op een website uit kunt voeren, zoals zoeken naar personen) van je website via de homepage direct bereikbaar probeert te maken. Maar dat je de focus legt op de paar functies waarvoor de overgrote meerderheid naar je website komt: dit zijn je toptaken, de belangrijkste, meest gebruikte functies op je website.

Daarom heeft onze site nu al maar een paar knoppen op de homepage: bezoekers komen namelijk bijna altijd naar het BHIC om de Brabantse of lokale geschiedenis te ontdekken in bijvoorbeeld verhalen, of om de geschiedenis te onderzoeken, zoals in hun stamboom of ander historisch onderzoek.

Snel oude foto's kijken
In tegenstelling tot heel veel andere archiefdiensten dus geen nieuws op onze homepage, geen aankondigingen van evenementen, niet de laatste Twitter-berichtjes en geen links naar allerlei specifieke databases. Allemaal interessant, maar niet waarvoor de meesten van jullie onze website bezoeken.

Nieuw is wel de fotoknop. Uit onderzoek naar het gebruik van onze huidige website blijkt namelijk, dat heel veel bezoekers oude foto's komen kijken. Een toptaak dus! Vandaar speciaal daarvoor een nieuwe knop op onze nieuwe homepage. En ook op de achtergrond steeds een andere foto.

Bovendien, zoals je ziet, zijn we straks ook van dat dat vreselijk kleine kader af waarin onze site nu nog bekneld zit. :-)

Kortom
We hopen met deze 'nieuwe' homepage, dat bezoekers ook op onze nieuwe website ontzettend snel hun weg zullen kunnen vinden naar de plek waar ze voor komen. Zonder afgeleid te worden door allerlei wegen naar hele andere plekken.

Christian

4 opmerkingen:

G. de Croon zei

Beste Christian,

Goed nieuws: het kleine kader verdwijnt.
Ik zal zeker heel wat vaker naar de website van het BHIC surfen als je een pagina van een document in zijn geheel kunt bekijken. Veel succes met je werkzaamheden.
Gerard de Croon ( archiefgroep bovo)

BHIC zei

@Gerard: Zou mooi zijn! Trouwens, ook nu kun je al heel veel documenten schermvullend bekijken hoor. Kun je daarom eens een voorbeeld geven van iets wat je graag in z'n geheel zou willen zien?

Gerard de Croon zei

Beste Christian,

Een antwoord op je vraag :
Het zou b.v. interessant zijn als je de bladzijden van het Vughts Onderwijs-abc in hun geheel ou kunnen bekijken.
Ben benieuwd.
Gerard de Croon

Christian zei

@Gerard: Dank voor je voorbeeld! Het inleidende verhaal over het abc staat nu natuurlijk nog in het kleine venster, maar het boekje, dat als pdf is te downloaden, kan ook op dit moment al paginagroot worden weergegeven. Laat me anders eens een keer op het BHIC zien wat je precies bedoelt.