woensdag 30 oktober 2013

Cold case 1884: de dood van Johannes Hoevenaars

...'Fatal accident' van Johannes Verhoeven...
Op 42-jarige leeftijd vertrekt Johannes Hoevaars uit Volkel in 1884 naar de Verenigde Staten van Amerika. Zijn moeder schrijft hem een brief waarin zij vertelt dat een goede vriend van hem is overleden. Maar een antwoord krijgt ze nooit. Johannes laat nooit meer iets van zich horen. Wat is er gebeurd?

Zou je het in een film zien, dan zou je waarschijnlijk je schouders ophalen om zoveel onwaarschijnlijkheid. Stel je voor: Nederlander vertrekt naar Amerika en ontvangt na een half jaar een brief van zijn moeder. Die leest hij terwijl hij op de reling zit van een winkel, Jackson&Sons. In de brief staat het overlijden gemeld van een boezemvriend van de man. Hij raakt daardoor zo geƫmotioneerd dat hij de brief overhandigt aan een vriend die naast hem zit. De Nederlander raakt hierdoor uit balans en valt achterover van de reling, een kelder in. Op slag dood.

Onderzoeker Willem Rovers verdiept zich al jaren in mensen die vanuit Uden en omgeving naar Amerika emigreerden. In die context had hij ook de naam van Johannes Hoevenaars gehoord. Toen hij een artikel van een krantje uit Wisconsin las (van 7 oktober 1884), vielen opeens verschillende puzzelstukjes op hun plaats.Want daarin stond het verhaal van deze Johannes Verhoeven 'from Volkil' nauwkeurig beschreven. "Upon examination it was discovered his skull was fractured", aldus het artikel.

Stel je voor wat de familie in Volkel moet hebben gedacht. Het nieuws van de dood van Johannes heeft Nederland vermoedelijk nooit bereikt. Maar dan nu naar het vervolg van het onderzoek. Zijn er in het archief nog sporen van Johannes terug te vinden? Weet iemand - door overlevering - meer over het vertrek van de beste man naar de Verenigde Staten? Wie weet meer waardoor Willem Rovers verder kan met deze (c)old case? Laat het ons weten!

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Het huisje van Drieka van den Elzen
- Cold case van archiefkraak

Geen opmerkingen: