woensdag 20 november 2013

De Zwarte Ruiter komt terug!

Toneelvereniging St. Genesius bestaat volgend jaar 115 jaar en pakt daarom flink uit een grote productie over een historisch figuur... de Zwarte Ruiter. Een legende die heel wat op zijn kerfstok heeft, komt 35 jaar na zijn dood weer tot leven op de planken van het speelhuis in Helmond.

Erik Vink schreef een levendig stuk over Hans Gruijters (1925-1980). Geboren in Boekel, lang gewoond in Beek en Donk. Het verhaal gaat over 'zijn leven, zijn listen en zijn vrouwen'. Maar ook de spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Scheveningen komt aan bod. De kranten stonden er in 1957 vol van. Waar was Hans G. gebleven? Vermomd als student was hij ontsnapt maar hij had al wel twee doden op zijn geweten.

...uit de Friese koerier, 1957...
Vink maakte voor zijn stuk gebruik van dagboeknotities, rechtbankverslagen en krantenartikelen. Volgens Vink is het stuk meer: een zoektocht naar de zin van het bestaan - tenminste, als je voor een dubbeltje geboren bent en daar geen genoegen meeneemt. "Wat is goed en wat is fout? Misschien bestaat er geen zwart of wit en zijn we in wezen allemaal grijs." Wie wil gaan kijken, heeft nog even geduld nodig: in oktober 2014 gaat het stuk in première.
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- De Zwarte Ruiter
- Kobus van der Slossen en het pact met de duivel

Geen opmerkingen: