maandag 6 januari 2014

Geboren: Caspar, Melchior en Balthazar

...de drie broertjes in het bevolkingsregister Uden...

Caspar, Melchior en Balthazar staan bekend als de Drie Koningen, de Wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning van de Joden gingen zoeken. Maar collega Mariet kwam deze drie óók tegen. En wel in het bevolkingsregister van Uden.

Het gezin van Berkel uit Uden kreeg in augustus 1887 een drieling. De ouders gaven hun drie jongens bijzondere namen mee: Caspar, Melchior en Balthazar. Bijzondere namen maar de broertjes zijn niet lang samen. Caspar overlijdt op 29 december 1887 en Balthazar een paar maanden later, op 8 februari 1888. Melchior komen we nog wel in de boeken tegen, in ieder geval tot 1910. Voor zover bekend blijft Melchior ongetrouwd.

Wat wel een aardig gegeven is, is dat de vader van de drie jongens strodekker was. En een bruggetje van stro naar een stal is snel gemaakt. Zou het nog invloed hebben gehad op de keuze voor de namen van de jongens? 
...het hele blad uit het bevolkingsregister waarop de jongens zijn te vinden...
O ja, Driekoningen is - zoals de meeste lezers weten - een christelijke feestdag die op 6 januari wordt gevierd.

2 opmerkingen:

Rini de Groot zei

In mijn Kinderjaren werd deze dag als zondag gevierd, het was de laatste dag van de Kerstvakantie.
Na het bezoek aan het middag Lof, zag ik op de Markt de Driekoningen, ipv. de Kameel een paard.
Bij mijn schoonouders in Best werd er op die dag een pudding gekookt waarin een boon toegevoegd werd. Degene die hem bij het eten van dit dessert in zijn mond kreeg was de verdere dag, de Koning in het gezin.
Met vr. gr.
Rini de Groot.

BHIC zei

Dank Rini, voor deze interessante aanvulling. Hier vind je nog meer informatie over de 'boon en kroon' met Driekoningen:

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/48259-driekoningen-oorsprong-en-tradities.html