vrijdag 3 januari 2014

Dagboek gaat nú voor je open!

Niet alle archieven die in onze depots zijn ondergebracht, zijn meteen openbaar. Voor een kleine vijf procent geldt - omwille van de privacy van nog levende personen, onevenredige benadeling of andere belangen - een beperking op de openbaarheid. Maar die beperking geldt altijd maar voor een bepaalde periode; zodra die is afgelopen, zijn die stukken in te zien. Ieder jaar komen er op die manier nieuwe archieven "bij". Een aantal van deze stukken brengen we deze maand voor het voetlicht.

Ieder jaar worden er nieuwe archiefstukken openbaar. Dat gaat doorgaans geruisloos, maar er zitten vaak boeiende of leuke stukken bij. Het BHIC vervult binnen Noord-Brabant een belangrijke rol in de openbaarheid van de overheid. Onderzoekers, journalisten en andere geïnteresseerden kunnen met eigen ogen zien wat de overheid aan stukken heeft geproduceerd. Maar ook archieven van particulieren komen op de openbaarheidslijst voor. Om meer aandacht aan deze stukken te schenken, staat deze weblog in de maand januari iedere maandag in het teken van een archief dat openbaar is geworden.

...illustratie van Regionaal Historisch Centrum Eindhoven...
Als eerste lezen we in een dagboekje over de geschiedenis van het landgoed Baest in Oostelbeers in 1915-1916  uit het archief van de familie Van de Mortel-De La Court.
‘op dinsdag 7 en woensdag 8 maart [1916] viel er veel sneeuw. Er waren 2 vossen gespeurd in Hilvarenbeek, die naar de Baast waren gaan jagen, zonder dat zij echter een haasje konden verschalken. Verscheidene oppassers .. en vele arbeiders als drijvers joegen hen op in de Vrouwenreijt. Het wijfje werd niet gezien, het ‘mannetje’ geschoten door Van Gorp, oppasser van Tiedema te Hilvarenbeek, grenzende aan de Vrouwenreijt. Was 12 pond zwaar.’

En iets verder lezen we na de eendenjacht in juli en vlak vóór of tijdens de patrijzenjacht die begin september 1916  de slechtste was sinds mensenheugenis (13 stuks):

...fragment uit het dagboekje...
 ‘op 9 en 10 september hebben wij voortdurend ’t allerzwaarst kanongebulder gehoord. Enkele vreeselijke slagen. Later lazen wij dat toen Lichtervelde door Engelsche vliegers was gebombardeerd. De geheele week van 3-10 september zweeg het kanon niet.’

Lichtervelde ligt in West-Vlaanderen in België op ruim 200 kilometer van het landgoed Baest. Nu zouden we er met de auto twee uur op rijden. Als het kanongeweld op zo’n afstand op het landgoed Baest te horen was, moet het wel oorverdovend zijn geweest. De grote bombardementen in Lichtervelde vonden plaats op maandag 6 september plaats. Hier kun je er meer overlezen. De beelden spreken voor zich zelf.
Zo zie je maar weer dat er in een particulier dagboek soms bijzondere gebeurtenissen tussen de regels door worden genoteerd. En dat de dagboekschrijver er een paar dagen naast zat, zij hem vergeven. Ach, een landheer kan zich ook vergissen.

Vind je dit interessant? Lees dan ook:Geen opmerkingen: