vrijdag 31 januari 2014

Van illegale vioolspeler tot handtastelijke insluiper

Niet alle archieven die in onze depots zijn ondergebracht, zijn meteen openbaar. Voor 5 procent geldt - omwille van de privacy van nog levende personen, onevenredige benadeling of andere belangen - een beperking op de openbaarheid. Maar die beperking geldt altijd maar voor een bepaalde periode; zodra die is afgelopen, zijn die stukken in te zien. Ieder jaar komen er op die manier nieuwe archieven "bij". Lees maar mee.

In dit dagrapportenboek van de gemeentepolitie van Oss uit de periode 13-09-1937 t/m 11-09-1938 veel fietsendiefstallen, fietsen zonder achterlicht of bel, over het trottoir rijden, geen richting aangeven. Maar ook bekeuringen wegens openbare dronkenschap en geluidsoverlast, melding van brand, overlast en andere zaken. Opvallend is de bekeuring op 10 juni 1938 van  vier mannen uit Nijmegen die Volk en Vaderland van de NSB bij zich droegen: de ‘couranten’ werden in beslag genomen. We slaan het Dagrapportenboek open, meer de verhalen tegemoet...

...klik erop voor vergroting...
We beginnen op 25 augustus 1938. Een gevarieerd dagje voor de gemeentepolitie Oss. Want zo stuiten ze op een muzikant uit Herpen die 'vijool' speelt op de Driek van Erpstraat in Oss. Maar Wilhelmus Bloemers heeft daar geen vergunning voor en gaat op de bon. 
Niet veel later gebeurt er iets heel anders. Op het oog is er niets opzienbarends aan de hand: er worden drie varkens afgeleverd bij Zwanenberg door 'Stranders te Rossum en zijn bekende chauffeur'. Maar nadat de dieren zijn geslacht, 'bleek dat een dezer dieren vermoedelijk lijdende was aan de varkenspest.' Dat wordt gemeld aan de politie die dat nader gaat onderzoeken.
Een paar dagen later komt Johannes van Ballegooij naar het politiebureau. Hij komt aangifte doen want er heeft zich iets vervelends voorgevallen. Die nacht is tussen 12 en 0.30 uur een man zijn huis binnengedrongen - via het wc-raampje - en naar de slaapkamer van de 23-jarige blinde dochter gegaan. "En terwijl deze lag te slapen, met zijn handen onder de dekens geweest." In de kantlijn staat een omschrijving (door de vader?) van de dader: een grijze pet en zwart-wit gestreepte broek. Bij zijn vlucht hield hij de revers van zijn jas voor zijn gezicht. En opmerkelijk: zonder schoenen of klompen. "Althans, ze konden hem niet horen loopen." 
...klik erop voor vergroting...
Vind je dit interessant? Lees dan ook: 

- Crimineel of niet?
- Bommelding in St. Tunnis

Geen opmerkingen: